Uraganul Joaquin, de categoria 4 pe o scara de 5, ameninta coasta de est a SUA


Ultimul update: Luni 05 Octombrie 2015 07:04
Data publicarii: Vineri 02 Octombrie 2015 10:35
Categorie: Stiri externe

Joaquin a devenit joi cel mai puternic uragan al sezonului din Atlantic iar vanturile sale violente, care ar putea lovi coasta de est a SUA in acest weekend, au determinat numeroase state sa ia masuri de precautie, relateaza AFP.

Joaquin a devenit "un uragan extrem de periculos de categoria 4 pe o scara de 5", au avertizat expertii de la Centrul american de supraveghere a uraganelor (NHC), cu sediu la Miami (Florida). Cu vanturi sufland cu pana la 215 km/h, ochiul ciclonului se afla la orele 21.00 GMT in centrul arhipelagului Bahamas, unde precipitatiile cumulate ar putea depasi 50 de centimetri, relateaza Agerpres.

Uraganul avanseaza spre directia sud-vest, dar 'un viraj este asteptat spre nord-vest si nord incepand de vineri iar deplasarea sa ar putea deveni mai rapida spre nord in cursul zilelor de vineri si sambata", potrivit previziunilor NHC.

Joaquin este al treilea uragan al sezonului din Atlantic, care dureaza din iunie pana in noiembrie, si cel mai puternic ca forta a vanturilor. Uraganele sunt clasate in categoria 4 pe scara Saffir-Simpson, care numara in total 5, atunci cand vanturile depasesc 209 km/h.

Meteorologii incearca cu greu sa stabileasca traiectoria exacta a uraganului, unii fiind de parere ca va trece in apropiere de Carolina de Nord (sud-est) si Virginia (est), in timp ce altii preconizeaza ca se va indeparta in largul Atlanticului.

"Oricare ar fi traiectoria finala a lui Joaquin, mai multe zone de la tarm vor suferi diferite impacturi (...) ploi torentiale, rafale de vant, valuri mari, eroziune a plajelor sau inundatii in zonele de coasta", a asigurat postul meteo Weather Channel.

VIDEO PROTVPLUS.RO