Premierul Ciolos, la summitul UE unde se cauta solutii pentru criza refugiatilor. Ce le-a cerut Turcia liderilor europeni

×
Codul embed a fost copiat

Sprijinirea Greciei, ajutor din partea Turciei si inchiderea "rutei balcanice", pe unde pribegii incearca sa ajunga in Occident. Acestea sunt marile teme ale unui summit de urgenta care continua si la aceasta ora la Bruxelles.

Inchiderea completa a asa numitei rute a migrantilor din Balcanii de vest a fost principala tema discutata la summitul de luni de la Bruxelles. De asemenea - sprijinirea Greciei, sufocata de prezenta pe teritoriul sau a 36.000 de migranti. Aproape 14.000 dintre acestia sunt blocati in partea de nord a tarii, dupa decizia unilaterala a Macedoniei de a-si inchide granita.

Inaintea summitului lor, cei 28 de lideri europeni au avut un dejun de lucru alaturi de premierul turc Ahmet Davutoglu, intr-un moment cand sosirea pe continent a unui milion 250.000 de solicitanti de azil, dezbina mai mult ca niciodata Uniunea Europeana.

UPDATE 16:30 Presedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a reprosat luni Uniunii Europene (UE) ca intarzie in deblocarea fondului de ajutor de trei miliarde de euro destinat celor circa 2,7 milioane de refugiati sirieni aflati pe teritoriul turc, pentru franarea fluxului migrator catre Europa, relateaza AFP.

''Se implinesc patru luni si inca asteptam sa ni-i dea'', a declarat Erdogan intr-un discurs public la Ankara. ''Premierul Ahmet Davutoglu este in prezent la Bruxelles. Sper ca el se va intoarce cu acesti bani'', a afirmat presedintele Turciei, care a criticat deja de mai multe ori intarzierea in ce priveste deblocarea fondului.

Citește și
cover
Cine sunt cei doi sirieni condamnati in Turcia pentru moartea lui Aylan Kurdi, devenit un simbol al tragediei migrantilor
Războiul din Ucraina s-ar încheia în două săptămâni, dacă Occidentul şi-ar înceta sprijinul, susţine Moscova

Erdogan a denuntat, de asemenea, atitudinea europenilor in criza migrantilor si refuzul lor in general de a-i accepta masiv in tarile lor.

''Ei spun 'Impiedicati-i pe refugiati sa intre'. De acord. Dar nu noi ii trimitem. Ei vin pe mare si, din nefericire, multi dintre ei mor in cursul traversarii'', a declarat presedintele Turciei, precizand ca ''aproximativ 100.000'' de migranti au fost salvati de paza de coasta turca in Marea Egee, intre Turcia si Grecia.

UPDATE 15:30 Summit-ul se va prelungi, urmand sa dureze toata ziua, a anuntat un oficial european. Motivul: noile propuneri prezentate de premierul turc.

UPDATE 15:00 Relocarea refugiatilor "va pune paie pe foc", a declarat premierul Ungariei, Viktor Orban, la sosirea la Bruxelles. "Si mai multi oameni vor veni ca urmare a relocarii".

UPDATE 14:50 Potrivit EUObserver, cancelarul german Angela Merkel, impreuna cu presedintele Comisiei Europene , a cerut ca in declaratia finala sa nu apara formularea "Ruta balcanica este acum inchisa".

UPDATE 14:00 UE asteapta de la Turcia ca aceasta sa-i reprimeasca pe 'toti refugiatii care nu sunt sirieni' si sa faca totul pentru a opri plecarea migrantilor sirieni de pe coastele sale pentru a ajunge in Grecia, a declarat luni premierul olandez Mark Rutte, la sosirea la summitul UE-Turcia, relateaza AFP.

'Este foarte important ca Turcia sa fie mai intai pregatita sa-i preia pe refugiatii care nu sunt sirieni', a declarat Mark Rutte. 'Dar asta nu este suficient, in final vrem sa avem in vedere ca fluxul de refugiati sirieni de pe coastele turce sa se incheie, vom vedea ce masuri pot fi luate', a adaugat prim-ministrul olandez, a carui tara asigura presedintia semestriala a UE. In acelasi timp, Rutte s-a declarat 'rezonabil de optimist' atunci cand a fost intrebat despre 'concesiile' pe care Turcia le-ar putea face UE.

UPDATE 12:45 Dacian Ciolos, la sosirea la summit: "E un summit informal, dar foarte util, pentru ca ne va permite inca o data sa avem o discutie cu Turcia, pe anumite angajamente pe care Turcia si le-a asumat si care sunt esentiale pentru gestionarea fluxului migrator. Exista, inteleg, si un acord pentru o implicare a NATO in acea zona, care este important pentru a putea tine migrantii in zona Turciei si speram sa avem si angajamentul din par


 

Uniunea Europeana va solicita sprijinul Turciei si Greciei pentru a ajuta la rezolvarea crizei migrantilor cu intentia de a inchide permanent “ruta Balcanilor”, in cadrul summitului extraordinarde la Bruxelles, relateaza AFP.

“Fluxul de migranti ilegali de-a lungul Balcanilor de vest s-a incheiat. Acest drum este acum inchis”, se mentioneaza in proiectul de declaratie finala a summitului, in momentul in care sosirea a circa 1,25 milioane de solicitanti de azil divizeaza mai mult ca oricand blocul european.

Obiectivul este acela de “a inchide in zilele urmatoare ruta Balcanilor” prin care migrantii ajung in Germania si in tarile scandinave, a confirmat un diplomat european.

Inainte de deschiderea oficiala a summitului, cei 28 de lideri europeni participa la un dejun de lucru cu premierul turc Ahmet Davutoglu, care urmeaza "sa pregateasca summitul" cu usile inchise de duminica seara la Bruxelles cu cancelarul german Angela Merkel.

La summitul din Bruxelles participa si premierul turc, de a carei cooperare se leaga toate planurile europenilor de a stopa fluxul de refugiati. Seful guvernului de la Ankara a purtat aseara discutii cu Angela Merkel si cu premierul olandez.

Unul din obiectivele discutiilor este, potrivit unui proiect de declaratie finala, inchiderea totala in zilele urmatoare a asa numitei rute balcanice, prin care migrantii ajung din Grecia in Europa de Vest.

Un camion cu lemne a ajuns aseara la Idomeni, unde peste 10.000 de migranti indura frigul asteaptand sa treaca granita in Macedonia. Disperati sa apuce cat mai multe bucati, unii nu si-au dat seama ca femei si copii plapanzi sunt prinsi in imbulzeala.

Pentru un sandvis sau o sticla cu apa, migrantii trebuie sa stea minimum doua ore la coada.

Arwa Damon, corespondent CNN: "Aceste tinere mame din Alep mi-au spus ca, dincolo de toate neajunsurile, cel mai greu de indurat este incertitudinea."

Ieri, macedonenii i-au intors de la granita pe sirienii si irakienii care nu provin din zone unde in prezent se duc lupte.

Ayman, refugiat sirian din Damasc: "Nu te lasa sa treci nici daca afla ca ai vreo legatura cu Turcia, intrucat aceasta este considerata zona sigura. Sau daca nu le place cum arati, mai ales in cazul barbatilor tineri. Acestia sunt verificati cu atentie sporita."

Aceasta familie cu un copil mic asteapta de doua saptamani la granita. Mama nu are pasaport sirian, asa ca sansele sa fie lasati sa treaca in Macedonia sunt mici. "Cand au inceput bombardamentele, am fugit. Eu, din intamplare, am avut actul de identitate in buzunar. Al ei era in casa."

"Vom continua sa le dam putinul nostru acestor oameni vanati si persecutati, dar este evident ca o tara mica precum Grecia nu poate suporta povara intregii Europe", a declarat premierul grec in ajunul summitului de urgenta UE-Turcia.

Alexis Tispras, premierul Greciei: "Inceperea imediata a procesului de relocare a refugiatilor din tara noastra in alte state europene reprezinta o urgenta absoluta si exact asta voi incerca sa obtin la Bruxelles."

Europenii vor ca turcii sa ii primeasca inapoi pe asa zisii migranti economici, pe care apoi sa ii retrimita in tarile de origine, dar si pe cei care nu au documentele in regula si nu pot primi azil.

Ankara ar trebui sa-si inteteasca cu ajutorul navelor NATO lupta impotriva traficantilor. Dupa discutiile cu premierul turc, liderii europeni vor aborda subiectul spionos al relocarii celor 160 de mii de migranti din Grecia si Italia.

In schimb, spun surse apropiate negocierilor, ar urma fie sa fie ridicate vizele de calatorie pentru cetatenii turci incepand din luna iunie a acestui an si sa se dubleze fondurile acordate Ankarei.

Premierul Dacian Ciolos, vizita oficiala la Bruxelles si Haga

Premierul Dacian Ciolos efectueaza, in perioada 7 - 9 martie, o vizita oficiala la Bruxelles si la Haga, informeaza un comunicat al Executivului.

Luni, in prima zi a vizitei la Bruxelles, premierul va participa la dejunul de lucru al sefilor de stat sau de guvern ai tarilor Uniunii Europene cu Turcia, precum si la reuniunea informala a membrilor Consiliului European.

"Discutiile liderilor Uniunii Europene cu Turcia vor avea la baza evaluarea Comisiei Europene publicata inaintea summit-ului cu privire la stadiul implementarii Planului de Actiune cu Turcia, precum si rezultatul discutiilor preliminare cu Turcia la cel mai inalt nivel al Uniunii Europene. Obiectivul summit-ului este identificarea progreselor in implementarea Planului de actiune si ameliorarea substantiala a situatiei din teren, in special din perspectiva reducerii fluxurilor migratorii si a combaterii migratiei ilegale", anunta Guvernul.
 

Articol recomandat de sport.ro
OFICIAL Plecare definitivă de la FCSB! A semnat deja cu noua echipă
OFICIAL Plecare definitivă de la FCSB! A semnat deja cu noua echipă
Citește și...
Naufragiu in Marea Egee. Migranti morti dupa ce ambarcatiunea lor s-a scufundat in largul Turciei
Naufragiu in Marea Egee. Migranti morti dupa ce ambarcatiunea lor s-a scufundat in largul Turciei

Cel putin 18 migranti, care incercau sa ajunga in Grecia si mai departe in vestul Europei, s-au inecat dupa ce ambarcatiunea lor s-a scufundat duminica in Marea Egee, in largul coastelor Turciei, relateaza agentia Reuters.

Cine sunt cei doi sirieni condamnati in Turcia pentru moartea lui Aylan Kurdi, devenit un simbol al tragediei migrantilor
Cine sunt cei doi sirieni condamnati in Turcia pentru moartea lui Aylan Kurdi, devenit un simbol al tragediei migrantilor

Un tribunal din Bodrum, sud-vestul Turciei, a condamnat vineri la cate 4 ani si 2 luni de inchisoare doi traficanti de persoane sirieni, judecati pentru naufragiul ambarcatiunii cu refugiati in care se afla si baietelul de 3 ani Aylan Kurdi.

30 de migranti din Germania au urmarit trei adolescente pentru a le face poze. Cum au reactionat cand au vazut politia
30 de migranti din Germania au urmarit trei adolescente pentru a le face poze. Cum au reactionat cand au vazut politia

Trei adolescente au fost terorizate in timp ce se aflau intr-un mall din orasul german Kiel. In jur de 30 de migranti le-au urmarit pentru a le face poze. Barbatii i-au amenintati pe agentii de politie, care au venit alertati de cumparatori.

Recomandări
Analist: Fotografia în care Joe Biden îl ține de braț pe Klaus Iohannis arată că discută ceva important
Analist: Fotografia în care Joe Biden îl ține de braț pe Klaus Iohannis arată că discută ceva important

"Ați depășit toate așteptările!" Asta i-a transmis Joe Biden lui Klaus Iohannis într-o discuție purtată la Casa Albă. Președintele american a lăudat relația bună și de durată cu România, cu atât mai importantă în contextul conflictului din Ucraina.

Starea lui Florin Piersic este stabilă, dar are o infecție generalizată în organism. De ce s-a făcut transferul la București
Starea lui Florin Piersic este stabilă, dar are o infecție generalizată în organism. De ce s-a făcut transferul la București

Adus de la Cluj cu un avion SMURD, îndrăgitul actor Florin Piersic are o infecție generalizată în organism. Potrivit medicilor, de la spitalul Matei Balș care îl îngrijesc acum, este în stare stabilă, iar o echipă multidisciplinară îl evaluează.

Adulții care lovesc sau umilesc copiii în grădinițe și școli vor risca închisoarea. Ce presupune legea intrată în vigoare
Adulții care lovesc sau umilesc copiii în grădinițe și școli vor risca închisoarea. Ce presupune legea intrată în vigoare

În țara în care încă se petrec numeroase abuzuri în grădinițe și școli, apare în sfârșit o completare a legii pentru protecția copilului, care interzice pedepsele corporale și umilirea celor mici.