Summit de criză la Bruxelles pentru viitoarele funcţii de top din UE
Un eşec previzibil! Vorbim despre soarta delicatelor negocieri purtate la Consiliul European de la Bruxelles pentru desemnarea celor care vor conduce principalele instituţii ale Uniunii Europene în următorii 5 ani.
Un nou summit, de criză, a fost convocat pentru data de 30 iunie.
Liderii europeni încearcă să prevină un blocaj instituţional, după ce alegerile europarlamentare au dus la o competiţie acerbă pentru viitoarele funcţii de top din Uniune. Obiectivul este obţinerea unui echilibru politic, geografic şi de gen. Popularii - cel mai mare grup din legislativul - revendica preşedinţia Comisiei, o exigenţă care nu a fost contestată. Liberalii vizează preşedinţia Consiliului European, caz în care socialiştii ar obţine postul de şef al diplomaţiei europene şi ar împărţi cu Verzii cei cinci ani de mandat ai preşedinţiei Parlamentului.
Şefia Comisiei rămâne totuşi cel mai disputat post.
Preşedintele Consiliului European Donald Tusk şi-a pierdut optimismul afişat în ajun. Asta după ce s-a întâlnit cu Emmanuel Macron şi cu Angela Merkel. Liderul francez refuză numirea candidatului susţinut de Angela Merkel, germanul Manfred Weber, desemnat de populari. Ceilalţi doi aspiranţi sunt olandezul Frans Timmermans, din partea socialiştilor, şi daneza Margrethe Vestager, din partea liberalilor şi centriştilor. La o adică, în culise s-ar fi vorbit şi de o rocadă pentru Donald Tusk:
Reporter: "Numele dumneavoastră a fost trecut pe lista propunerilor pentru preşedinţia Comisiei?"
Donald Tusk: "Nu"
Jean-Claude Juncker: "Din fericire, nu".
Actualul deţinător al postului nu şi-a ascuns un rânjet de satifacție.
Jean-Claude Juncker, şeful Comisiei Europene: "Constat cu plăcere, satisfacţie, amuzament şi chiar bucurie, că nu sunt tocmai uşor de înlocuit!
Potrivit unor surse diplomatice, este urgenţa găsirea unui compromis, pentru că e nevoie de o Comisie Europeană funcţională care să gestioneze Brexitul, mai ales dacă înverşunatul Boris Johnson devine premierul Marii Britanii.
Momentul a fost însă şi unul de bilanţ. Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că, pe parcursul celor şase luni cât România a deţinut preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, au fost încheiate cu succes 90 de dosare, printre care cele legate de îmbunătățirea regimului de muncă sau reducerea emisiilor de gaze pentru transportul în comun.
Klaus Iohannis, preşedintele României: "Preşedinţia romană a fost surprinzătoare deoarece a avut rezultate mult mai bune decât se aşteptau toţi. Dacă putem defini ac lucru ca pe o mostenrire, că România e mai bună decât imaginea pe care o are, cred că a fost o moştenire bună"
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!