Suma uriașă pe care Ungaria o va pierde în curând. Condițiile UE pe care trebuia să le respecte guvernul lui Viktor Orban
Ungaria este pe punctul de a pierde 1 miliard de euro din banii UE, care au fost blocaţi din cauza încălcării statului de drept, au declarat pentru POLITICO mai mulţi oficiali care cunosc procedurile.
Comisia Europeană a alocat peste 16 miliarde de euro ca subvenţii pentru regiunile mai sărace, precum şi ajutoare economice post-Covid pentru stimularea creşterii economice, ca parte a eforturilor de a-l presa pe Viktor Orbán să revină asupra schimbărilor sale legislative considerate pe scară largă drept antidemocratice.
Dacă Ungaria nu va putea pune în aplicare 17 măsuri şi nu va obţine aprobarea Comisiei Europene până la 31 decembrie - dar numai această etapă durează în mod normal luni de zile - 1 miliard de euro din fondurile UE destinate regiunilor mai sărace vor dispărea definitiv.
Eforturile de până acum de a evita acest scenariu nu au dat rezultate. Comisarul pentru buget, Piotr Serafin, a declarat că demersurile Ungariei pentru deblocarea finanţării , după o întâlnire avută marţi cu János Bóka, ministrul afacerilor europene al Ungariei, „nu sunt chiar ceea ce spera” Comisia Europeană.
Reformele pe care guvernul Orban le-a amânat
Printre reformele pe care Ungaria trebuie să le finalizeze pentru a convinge UE să deblocheze finanţarea se numără modificări ale legislaţiei sale anticorupţie şi privind conflictele de interese.
În conformitate cu normele UE, orice ţară are la dispoziţie doi ani pentru a solicita rambursarea fondurilor care au fost reţinute de Comisie. Ungaria riscă să piardă definitiv o parte din fondurile regionale din bugetul pentru 2022, în valoare de peste 1 miliard de euro.
„Sunt mulţi bani pentru orice ţară, dar mai ales pentru Ungaria”, a declarat un diplomat UE sub acoperirea anonimatului.
Posibila tăirere a fondurilor vine într-un moment dificil pentru Orbán, care îşi va încheia în curând mandatul de şase luni în calitate de şef al preşedinţiei rotative a Consiliului UE, rol care îi permite să stabilească agenda şi să prezideze reuniunile de la Bruxelles.
Creşterea economică în Ungaria este cu mult sub media UE, în timp ce deficitul guvernamental ca procent din PIB (5,4% în acest an) este printre cele mai mari din bloc.
După mai bine de un deceniu la putere, partidul lui Orbán a fost depăşit în sondaje de o formaţiune conservatoare condusă de Peter Magyar, care s-a angajat să deblocheze finanţarea UE dacă va câştiga alegerile naţionale din 2026.
Separat, Ungaria este pe cale să deblocheze o altă parte, mai puţin consistentă, a finanţării UE, care a fost îngheţată din cauza unor presupuse încălcări ale libertăţii academice, potrivit a doi oficiali ai Comisiei şi ai guvernului care cunosc procedurile. Pentru a avea acces la fondurile Erasmus pentru schimburi de studenţi şi la granturile de cercetare, Budapesta a fost de acord să elimine personajele politice dintr-un organism public care supraveghează majoritatea universităţilor.
Sursa: News.ro
Etichete: uniunea europeana, Viktor Orban, fonduri europene,
Dată publicare:
05-12-2024 08:48