Suedia va plati 17 milioane de euro despagubiri romilor inclusi intr-o baza de date, considerata de justitie discriminatorie


Ultimul update: Sambata 27 Mai 2017 07:32
Data publicarii: Miercuri 24 Mai 2017 20:10
Categorie: Stiri externe
Romi

Suedia va fi obligata sa plateasca circa 17 milioane de euro pentru a despagubi 4.741 de romi inclusi intr-o baza de date a politiei pe care justitia acestei tari a considerat-o ilegala si discriminatorie, informeaza miercuri agentiile DPA si EFE.

In luna septembrie 2013, principalul cotidian suedez, Dagens Nyheter, a scris ca politia din provincia Scania (sudul Suediei) a elaborat respectiva baza de date cu persoane de etnie roma. Ulterior, guvernul de la Stockholm a acceptat sa plateasca fiecarei persoane din baza de date o despagubire de circa 5.000 de coroane suedeze (echivalentul a 512 euro), scrie Agerpres.

Dar 11 dintre romii inscrisi in acea lista au considerat ca despagubirea este insuficienta si, cu ajutorul unui ONG, au dat in judecata statul suedez pentru discriminare etnica. In urma procesului, doua instante de judecata, ultima fiind Curtea de Apel din Svea, au decis ca reclamantii au dreptul la o despagubire de 30.000 de coroane suedeze (aproape 3.300 de euro).

In prima sentinta, emisa in iunie anul trecut, instanta afirma ca exista 'motive intemeiate' pentru a aprecia ca respectiva baza de date a fost intocmita exclusiv pe criterii etnice.

Procurorul general a Suediei a anuntat miercuri ca nu va ataca cu recurs aceasta hotarare si a apreciat in plus ca toti cei inclusi in acea baza de date au dreptul sa primeasca o despagubire chiar si mai mare fata de cea decisa de instanta.

"Sentinta in apel are efecte numai asupra celor 11 reclamanti. Dar Procuratura estimeaza ca din hotarare rezulta ca toti cei inclusi in baza de date au dreptul la o indemnizatie de 35.000 de coroane, intrucat nu se poate evalua cat a cantarit chestiunea etnica in fiecare caz in parte", explica aceasta institutie intr-un comunicat.

Prin urmare, guvernul suedez va trebui sa plateasca in total circa 17 milioane de euro, suma considerata istorica de ONG-ul Civil Right Defenders, care a reprezentat reclamantii in instanta.

"Au fost supusi unui abuz grav si, cu toate ca este tardiv, este pozitiv ca statul isi asuma in final responsabilitatea pentru cele intamplate'', mentioneaza tot intr-un comunicat directorul executiv al acestui ONG, Robert Hardh. De asemenea, in opinia sa decizia procurorului general de a nu inainta recurs ar putea contribui la "restabilirea increderii intre comunitatea roma si politie".

romi Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer
romi Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer
Romi Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Agerpres

Incaierare cu furci si topoare intre doua familii de romi, in Sibiu. Doi politisti au fost raniti
Incaierare cu furci si topoare intre doua familii de romi, in Sibiu. Doi politisti au fost raniti
Trei surori au murit intr-un atac cu cocktail molotov intr-o tabara de romi din Roma. Victimele sunt din Kosovo
Trei surori au murit intr-un atac cu cocktail molotov intr-o tabara de romi din Roma. Victimele sunt din Kosovo
Tabara de 100 de romi, evacuata cu jandarmi, pe Coasta de Azur.
Tabara de 100 de romi, evacuata cu jandarmi, pe Coasta de Azur. "Arata ca o operatiune terorista. Nu lipseau decat tancurile"
Designeri de Romania. Cum ajung obiectele faurite de caldararii romi in galerii din Manhattan sau targuri din Viena si Suedia
Designeri de Romania. Cum ajung obiectele faurite de caldararii romi in galerii din Manhattan sau targuri din Viena si Suedia
VIDEO PROTVPLUS.RO
nigeria
Triplu atentat sinucigaş, soldat cu 30 de morți și 40 de răniți
Nouă manifestaţie-record la Hong Kong. Aproape 2 milioane de persoane în stradă
Gloria Vanderbilt a murit la 95 de ani. Avea o avere de 200 de milioane de dolari
Fostul preşedinte egiptean Mohamed Morsi a murit. S-a prăbușit în sala de tribunal
Acord pentru construirea unui avion ”invizibil” european, de 100 de miliarde de euro
Țara acuzată că fură organele deținuților executați
roman italia
Momentul în care un român a salvat un tânăr care voia să se sinucidă, în Italia
Magician dispărut într-un râu după o cascadorie în stil Houdini. Ultima sa reacție
Iranul anunță că peste 10 zile va depăşi limita impusă pentru uraniu îmbogăţit
Povestea tinerei care ”este alergică la întâlniri”. Ce pățește dacă iese din casă
Argentina şi Uruguay își revin după pana de curent care a afectat 47 milioane de oameni
Ce făceau 2 soți pe internet cu identitatea lui George Clooney. De 5 ani se ascund de poliție