SUA trag un semnal de alarmă în privința Iranului: „Ar putea produce o bombă nucleară în câteva luni”
Generalul Mark Milley a declarat în fața parlamentarilor amercaini că Iranului i-ar lua "câteva" luni pentru a produce o bombă nucleară și că armata SUA a "dezvoltat mai multe opțiuni" pentru un potențial răspuns.
Președintele Statului Major interarme din SUA, generalul Mark Milley, a declarat, joi, că Iranul ar putea produce suficient material fisionabil pentru o armă nucleară în două săptămâni și că ar mai fi nevoie doar de "câteva luni" pentru ca Teheranul să producă o "armă nucleară reală".
"Dar Statele Unite rămân angajate, din punct de vedere politic, că Iranul nu va avea o armă nucleară pe teren", a declarat Milley în timpul unei audieri în cadrul Comisiei pentru credite din Camera Reprezentanților, subliniind că armata americană a "dezvoltat mai multe opțiuni pentru ca liderii noștri naționali să le ia în considerare dacă sau când Iranul va decide vreodată să dezvolte o armă nucleară reală".
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Înainte ca președintele de atunci, Donald Trump, să retragă SUA din acordul nuclear iranian din 2015 - cunoscut în mod oficial sub numele de JCPOA - în mai 2018, timpul de trecere a Iranului la o armă nucleară era de aproximativ un an. Acest termen a fost drastic scurtat în perioada de atunci, iar tensiunile dintre Teheran și Washington au atins cote istorice în acest proces, potrivit Business Insider.
Laude cu privire la progresul nuclear al Iranului
Afirmațiile generalului Milley s-au bazat pe remarcile subsecretarului apărării pentru politică Colin Kahl, care luna trecută a spus în cadrul unei audieri a Comisiei pentru servicii armate din Camera Reprezentanților că "progresul nuclear al Iranului de când am părăsit JCPOA a fost remarcabil".
"În 2018, când administrația anterioară a decis să părăsească JCPOA, Iranului i-ar fi luat aproximativ 12 luni pentru a produce o bombă de material fisionabil. Acum ar fi nevoie de aproximativ 12 zile", a spus Kahl.
Inspectorii ONU au descoperit recent că Teheranul a îmbogățit uraniul până la 84% - aproape de nivelul de 90%, care este aproape de nivelul de armament.
În mode repetat, Iranul a transmis că programul său nuclear este pașnic, o afirmație care, însă, a fost întâmpinată cu scepticism pe scară largă în Occident.
Biden a avertizat va folosi forța militară dacă Iranul va dezvolta o armă nucleară
Restabilirea acordului JCPOA a fost o prioritate de politică externă pentru președintele Joe Biden atunci când a intrat pentru prima dată la Casa Albă. Însă negocierile pentru a-l relansa s-au prăbușit, iar administrația a semnalat de atunci că efortul de a salva acordul "nu se află pe agenda noastră". Sprijinul acordat de Iran Rusiei în războiul din Ucraina și reprimarea brutală a protestelor antiguvernamentale nu au ajutat lucrurile.
În timpul unei vizite în Orientul Mijlociu, în iulie anul trecut, Biden a declarat că SUA ar folosi forța militară ca "ultimă soluție" pentru a împiedica Iranul să dezvolte o armă nucleară.