SUA susțin că Vladimir Putin și Kim Jong Un negociază în secret. Rusia ar vrea să primească arme din Coreea de Nord
Negocierile secrete privind un schimb de arme între Rusia și Coreea de Nord "avansează în mod activ", a dezvăluit săptămâna aceasta un oficial de rang înalt de la Casa Albă, potrivit Business Insider.
Moscova caută muniții și materii prime, într-un plan al Kremlinului de a obține armament de la statele ”paria”, pentru războiul din Ucraina.
Luna trecută, o delegație rusă condusă de ministrul apărării Serghei Șoigu s-a deplasat în Coreea de Nord în încercarea de a convinge Phenianul să vândă muniție de artilerie Moscovei, a dezvăluit SUA.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Artileria a fost o caracteristică cheie a invaziei Rusiei în Ucraina, care durează de 18 luni, ambele părți consumând zilnic un număr uriaș de muniții.
Dar noile informații americane arată că președintele rus Vladimir Putin și dictatorul nord-coreean Kim Jong Un au făcut schimb de scrisori înainte de întâlnire, angajându-se să sporească cooperarea bilaterală între cele două țări, a declarat miercuri reporterilor purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională al Casei Albe, John Kirby.
După vizita lui Șoigu din iulie, care a coincis cu o mare paradă militară la Phenian, un alt grup de oficiali ruși s-a deplasat în Coreea de Nord pentru discuții suplimentare de monitorizare despre "potențiale tranzacții cu arme" între cele două țări, a declarat Kirby, adăugând că negocierile importante ar putea continua în lunile următoare.
"În cadrul acestor potențiale acorduri, Rusia ar primi cantități semnificative și mai multe tipuri de muniții de la RPDC", a precizat Kirby, referindu-se la numele oficial al Coreei de Nord, Republica Populară Democrată Coreeană.
El a precizat că armata rusă intenționează să folosească acest armament în Ucraina și a adăugat că potențialele acorduri ar putea include, de asemenea, livrarea de materii prime pentru a ajuta la susținerea bazei industriale de apărare a Rusiei.
Administrația Biden a acuzat în mod regulat Kremlinul că s-a apropiat de ”state necinstite”, precum Coreea de Nord, pentru asistență în materie de securitate - în special muniție - pe parcursul conflictului sângeros, atribuind adesea aceste acțiuni disperării președintelui rus Vladimir Putin și sancțiunilor generalizate și dure aplicate Moscovei de către SUA și aliații săi occidentali.
Iranul, o altă țară izolată pe scena mondială, pe care Washingtonul o acuză că sprijină Rusia, a dotat Moscova cu mii de drone explozive, pe care armata sa le folosește pentru a ataca orașele și infrastructura civilă ucraineană.
La începutul acestui an, oficiali americani au declarat că Coreea de Nord a oferit rachete organizației de mercenari Wagner Group, finanțată de Kremlin, care a luptat luni de zile în estul Ucrainei alături de armata regulată rusă înainte de căderea sa finală în urma unei revolte armate împotriva Kremlinului. Câteva luni mai târziu, Casa Albă a dezvăluit că Rusia a mers până la a oferi alimente Coreei de Nord sărace în schimbul ajutorului militar.
Ucraina a capturat, de fapt, rachete nord-coreene din stocurile rusești. Ucrainenii le-au folosit apoi împotriva rușilor, dar au observat că acestea sunt extrem de imprevizibile.
În ciuda asigurărilor repetate din partea Phenianului că nu va vinde arme Rusiei, SUA rămân îngrijorate "de faptul că RPDC continuă să ia în considerare furnizarea de sprijin militar" Moscovei, a declarat Kirby, adăugând că orice tranzacție de arme între cele două țări ar încălca mai multe rezoluții ale Consiliului de Securitate al ONU.
"Continuăm să monitorizăm îndeaproape situația și îndemnăm RPDC să înceteze negocierile privind armele cu Rusia și să respecte angajamentele publice pe care Phenianul le-a luat, de a nu furniza sau vinde arme Rusiei", a continuat Kirby.
El a afirmat că SUA vor acționa prin sancționarea persoanelor și entităților "care lucrează pentru a facilita tranzacțiile cu arme între aceste două țări".
Sursa: Business Insider
Etichete: Rusia, Ucraina, coreea de nord, arme,
Dată publicare:
30-08-2023 20:41