SUA și UE au anunțat sancțiuni dure împotriva Rusiei. Biden a anunțat o ruptură totală a relațiilor
Statele Unite și liderii europeni au anunțat joi seară noi sancțiuni împotriva Rusiei. Totodată, și-au exprimat compasiunea și susținerea pentru poporul ucrainean.
Restricții care vizează sectorul bancar, companii aeriene rusești și din domeniul tehnologiei completează lista neagră adoptată după recunoașterea independenței celor două republici separatiste.
Joe Biden: ”Armata rusă a început un atac teribil asupra Ucrainei, fără nicio provocare, justificare, fără să fie necesar. Acesta este un atac premeditat. Vladimir Putin a planificat asta de mai multe luni, așa cum am tot avertizat. A mutat mai bine de 175.000 de trupe și echipamente militare de-a lungul frontierei ucraniene. A transportat rezerve de sânge în poziții strategice și a construit spitale mobile, ne-a spus tot ce aveam nevoie să știm despre intențiile lui. A respins orice efort de bună credință al Statelor Unite, aliaților și partenerilor la adresa îngrijorărilor comune de securitate, dialogul - pentru a evita un conflict inutil și suferința oamenilor. Putin este agresorul. Putin a ales acest război, iar el și țara lui vor suporta consecințe majore. Joi am autorizat sancțiuni suplimentare și noi limitări în privința a ceea ce poate fi exportat către Rusia. Vor fi costuri severe asupra economiei Rusiei, pe termen mediu și lung”.
Printre sancțiunile suplimentare anunțate de președintele american se numără blocarea activităților altor patru bănci rusești, iar mai bine de jumătate dintre importurile de tehnologie ale Rusiei vor fi reduse.
Joe Biden: ”Forțele noastre nu sunt și nu vor fi implicate într-un conflict cu Rusia, în Ucraina. Forțele noastre nu merg în Europa pentru a lupta în Ucraina, ci pentru a-și apăra aliații NATO și pentru a-i asigura pe aliații din Est. Vă spun foarte clar, Statele Unite vor apăra fiecare centimetru din teritoriul NATO cu toată puterea americană. Și vestea bună este că NATO este mai unită și mai hotărâtă ca niciodată!.
În prezent este o ruptură totală a relaţiilor dintre Statele Unite și Rusia, a mai spus Biden.
Şi Marea Britanie i-a impus noi sancţiuni Rusiei.
Boris Johnson: "Excluderea în totalitate a băncilor rusești din sistemul financiar britanic, stopându-le accesul la lira sterlină. De asemenea, compania Aeroflot nu mai poate ateriza în Marea Britanie".
Într-o videoconferinţă prezidată de cancelarul german, liderii G7 al celor mai avansate economii democratice ale lumii i-au cerut Rusiei să pună capăt vărsării de sânge şi să îşi retragă trupele.
Olaf Scholz, cancelarul german: ”Președintele (Vladimir) Putin a respins toate avertismentele și eforturile de a găsi o soluție diplomatică. El singur, nu poporul rus, a decis să meargă la război. Numai el poartă întreaga responsabilitate pentru aceasta. Acest război este războiul lui Putin. Putin nu ar trebui să subestimeze hotărârea NATO de a-și apăra toți membrii. Acest lucru se aplică în mod explicit partenerilor noștri NATO din țările baltice, din Polonia și România, din Bulgaria și din Slovacia. Fără „dacă” și „dar”. Germania și aliații săi știu să se protejeze”.
Şi Uniunea Europeană a anunțat că își intensifică răspunsul la invazia Rusiei în Ucraina și va impune noi sancțiuni.
Ursula von der Leyen: "Vom viza sectoarele strategice ale economiei ruse prin blocarea accesului acestora la tehnologii și piețe financiare, care au o importanță cheie pentru Rusia. Vom slăbi baza economică a Rusiei și capacitatea acesteia de a se moderniza. În plus, vom îngheța activele rusești din Uniunea Europeană și vom opri accesul băncilor ruse pe piețele financiare europene".
Pe de altă parte, potrivit CNN, în interiorul UE au loc dispute aprinse pe tema sancțiunilor ce ar trebui aplicate Rusiei pentru invadarea Ucrainei.
Statele din estul Europei, Polonia, Estonia, Letonia și Lituania, cer cu fermitate deconectarea Rusiei de la sistemul de plăți interbancare Swift, ceea ce ar paraliza practic sistemul bancar din Rusia.
În schimb, Germania, Italia, Ungaria și Cipru se opun acestei deconectări a Rusiei.
În timp ce președintele american denunță ambițiile lui Putin de reînființare a unei Uniuni Sovietice, oficialii de la Kremlin continuă victimizarea.
Sergey Lavrov: "Am avut discuții intense și specifice cu colegii noștri americani, cu alții şi cu membrii NATO. Sperăm că există încă șansa unei reveniri la dreptul internațional și la obligațiile internaționale și, pe măsură ce luăm măsurile anunțate de președinte pentru a asigura securitatea țării și a poporului rus, cu siguranță vom fi întotdeauna pregătiți pentru un dialog care să ne readucă la justiție și la principiile Cartei Națiunilor Unite."
Pe de altă parte, Emmanuel Macron s-a oferit să medieze un armistițiu între Moscova și Kiev.
Macron l-a acuzat pe Putin de duplicitate, pentru că până în ajunul invaziei s-a prefăcut că discuta cu liderii europeni despre acordurile de la Minsk.
Sursa: Pro TV
Etichete: Ucraina, razboi, SUA, joe biden, vladimir putin, ue, sanctiuni,
Dată publicare:
25-02-2022 07:38