SUA, în doliu după moartea lui George Bush Sr. Cariera remarcabilă a celui de-al 41-lea președinte american

Dată publicare: 02-12-2018 10:24
Dată actualizare: 02-12-2018 10:46


Statele Unite sunt în doliu. George Bush Senior, al 41-lea preşedinte american, a murit la 94 de ani, în locuinţa lui din Houston.

Fostul preşedinte avea o sănătate şubredă de mulţi ani şi recent fusese tratat pentru o infecţie. Încă nu au fost făcute publice detaliile funeraliilor, însă Donald Trump a decretat pentru miercuri zi de doliu naţional.

Trupul fostului preşedinte va fi depus începând de luni la Capitoliu, pentru că americanii să-i poată aduce un ultim omagiu.Condoleanţele au curs din toată lumea.

Fiul unui senator, George Herbert Walker Bush s-a născut în Milton, Massachussetts, pe 12 iunie 1924.

Politica nu a fost prima lui dragoste. Tânărul absolvent de Yale s-a dedicat mai întâi afacerilor cu petrol şi a devenit milionar până să împlinească 40 de ani. Abia apoi s-a dedicat politicii: a fost ales de două ori în Camera Reprezentanţilor din partea partidului Republican, a fost ambasador al Statelor Unite la ONU, trimisul special în China al preşedintelui Ford şi director CIA.

A candidat la alegerile primare împotriva lui Ronald Reagan, dar a pierdut. Intuindu-i calităţile, Reagan l-a luat drept camarad şi Bush a fost vicepreşedintele său.

George H. W. Bush:Vreau o națiune mai bună şi mai generoasă, ca o mie de lumini pe un cer gigantic, liniştit."

În 1988, în sfârşit, a candidat la alegeri şi a câştigat. Ca preşedinte, Bush a condus Statele Unite în perioada tulbure a prăbuşirii Uniunii Sovietice şi a trimis trupele americane ca să elibereze Kuweitul invadat de Irak.

George H. W. Bush: „Responsabilitatea de a trimite pe fiul cuiva în calea răului stă pe umerii preşedintelui, aşa că e cea mai dificilă decizie."

Pe plan intern, preşedinţia Bush a fost marcată de criticile privind creşterea taxelor, în ciuda promisiunilor din campanie.

George H. W. Bush: „Citiţi-mi pe buze. Nu voi aproba noi taxe."

A plătit pierzând alegerile în fața democratului Bill Clinton, însă a trăit suficient cât să-şi vadă fiul împlinindu-i visul şi câştigând două mandate la cârma Statelor Unite.

Ca tânăr pilot, George H. W. Bush a luptat în al Doilea Război Mondial şi a supravieţuit după ce avionul lui a fost doborât deasupra Pacificului. A avut grijă să-şi condimenteze şi anii maturităţii cu adrenalină. A sărit din avion când a împlinit 80, 85 şi apoi 90 de ani, dându-le un exemplu de energie nu doar seniorilor, ci tuturor americanilor...

George H. W. Bush: „Trimiţi un mesaj în toată lumea că, doar fiindcă eşti un bătrân, nu trebuie să stai într-un colţ, salinvand. Ieşi afară şi fă ceva. Bucură-te de viaţă."

În urmă cu şapte luni, fostul preşedinte participa cu inima frântă la funeraliile dragii lui soţii, Barbara Bush, pe care a cunoscut-o în liceu şi cu care a fost căsătorit 73 de ani. George H. W Bush lasa în urma cinci copii şi 17 nepoţi.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!


VIDEO PROTVPLUS.RO