CIA ar avea dovezi privind implicarea prinţului saudit în asasinarea lui Khashoggi

Ultimul update: Duminica 02 Decembrie 2018 10:11
Data publicarii: Duminica 02 Decembrie 2018 10:04
Categorie: Internaţional
jurnalist saudit

Agenţii CIA ar avea informaţii privind cel puţin 11 mesaje trimise de prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman în perioada asasinării jurnalistului.

 

CIA are cunoştinţă de existenţa a cel puţin 11 mesaje trimise de prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman în orele de dinainte şi după uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi consilierului care superviza asasinatul, potrivit unui articol de sâmbătă al publicaţiei Wall Street Journal, preluat de mass-media internaţionale.

Ziarul citează în acest sens un extras dintr-un raport secret al CIA, care conduce la concluzia că prinţul moştenitor, supranumit "MBS", a ordonat "probabil" asasinarea jurnalistului saudit în timpul vizitei acestuia la consulatul Arabiei Saudite din Istanbul la 2 octombrie.

În acest raport, CIA relevă că prinţul saudit i-a trimis cel puţin 11 mesaje celui mai apropiat consilier al său, Saud al-Qahtani, care superviza echipa de 15 persoane trimisă în Turcia pentru a-l ucide pe Jamal Khashoggi. Consilierul regal a fost demis şi acuzat oficial în Arabia Saudită pentru că a jucat un rol central în această crimă şi figurează printre cei 17 saudiţi incluşi pe lista cu sancţiuni a Trezoreriei americane.

Saud al-Qahtani a comunicat direct cu şeful comandoului care a comis crima, potrivit CIA, indică Wall Street Journal, care nu specifică tipul mesajelor.

CIA nu cunoaşte însă conţinutul mesajelor trimise de către prinţul moştenitor colaboratorului său apropiat, specifică portalul specializat pe probleme militare 45enord.ca.

Dar raportul concluzionează, cu un grad de certitudine de la "moderat până la ridicat", că prinţul Mohammed "îl viza personal" pe Khashoggi şi că "probabil a ordonat moartea sa".

Totuşi raportul menţionează:"Nu dispunem de o informaţie directă care să arate că prinţul moştenitor a dat ordinul de asasinare".

Conform CIA, liderul saudit le-ar fi spus apropiaţilor săi, în august 2017, că dacă nu-l va putea aduce înapoi pe Jamal Khashoggi în Arabia Saudită, "am putea să-l atragem undeva în afara Arabiei Saudite şi să facem aranjamentele", ceea ce pare "sa anticipeze operaţiunea saudită lansata împotriva lui Khashoggi", conform 45 enord.ca.

Jurnalistul saudit, în vârstă de 59 de ani în momentul asasinării sale, se autoexilase în SUA în 2017. El venise la Consulatul ţării sale din Istanbul pentru nişte demersuri administrative pentru a se putea căsători cu o femeie de naţionalitate turcă.

Conţinutul exact al acestui raport al CIA face obiectul unei dezbateri intense în prezent la Washington, după ce preşedintele american Donald Trump a declarat public că serviciile de informaţii ale SUA "nu au găsit absolut nimic sigur" în privinţa lui "MBS".

Preşedintele american este acuzat, inclusiv în cadrul partidului său în Congres, că încearcă să-l menajeze pe prinţul moştenitor în numele intereselor strategice americane în Arabia Saudită.

jurnalist saudit Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Agerpres

Pompeo: Ce au descoperit serviciile de informații în cazul morții lui Khashoggi
Pompeo: Ce au descoperit serviciile de informații în cazul morții lui Khashoggi
Administraţia Trump impune sancţiuni Arabiei Saudite în urma asasinării lui Khashoggi
Administraţia Trump impune sancţiuni Arabiei Saudite în urma asasinării lui Khashoggi
Presa turcă: Corpul jurnalistului Khashoggi a fost aruncat în canalizare după ce a fost dizolvat în acid
Presa turcă: Corpul jurnalistului Khashoggi a fost aruncat în canalizare după ce a fost dizolvat în acid
VIDEO PROTVPLUS.RO
canabis medicamente
Încă o țară din Europa legalizează canabisul în scop terapeutic
Atac armat în SUA. Un bărbat a ucis 5 persoane și a rănit 5 polițiști
Trump decretează "urgenţă naţională". Americanii se tem de un precedent periculos
Prințul Charles, la o slujbă ortodoxă în Londra alături de 200 de români
Răsturnare de situație pentru tânăra gravidă care cere clemență după ce s-a alăturat ISIS
Rușii trimit armata să apere un oraş invadat de urşii polari înfometaţi
nameti in Norilsk
Oraşul unde stratul de zăpadă a ajuns la 4 metri. Oamenii ies din bloc sărind pe geam
Facebook a șters sute de conturi care răspândeau informaţii false despre Rep. Moldova
Bătaie la bordul unui avion Ryanair. Piloții au aterizat de urgență
Un înalt oficial rus anunţă "măsuri militare" împotriva NATO în Marea Neagră
Cine e femeia care l-a pus la pământ pe Putin. Reacția liderului de la Kremlin FOTO
Persoană atacată cu o substanță necunoscută, într-o stație de metrou. E în stare gravă