SUA, dispuse să folosească forța armată pentru a împiedica Iranul să obțină o armă nucleară
Statele Unite nu vor exclude o intervenție militară pentru a împiedica Iranul să obțină o armă nucleară, a transmis, luni, un oficial de la Casa Albă.
În cadrul unui eveniment organizat de think tank-ul Carnegie Endowment, Robert Malley, trimisul special al Departamentului de Stat pentru Iran, a vorbit despre abordarea SUA față de Iran și capacitățile nucleare ale acestei țări.
Malley a declarat că SUA își menține angajamentul de a împiedica înarmarea nucleară a Iranului prin mijloace diplomatice, potrivit lui jurnalistei Jennifer Hansler de la CNN, potrivit Newsweek.com.
Însă, în ultimă instanță, Malley a avertizat că Washingtonul nu ar exclude "o variantă militară dacă este necesar" pentru a împiedica Iranul să obțină o armă nucleară.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
.@USEnvoyIran tells @aarondmiller2 the US is still committed to using diplomacy to stop Iran from acquiring a nuclear weapon, but would turn to “a military option if necessary” as a last resort. @CarnegieEndow
— Jennifer Hansler (@jmhansler) October 31, 2022
"Nu există nimic din ceea ce nu facem acum pentru că ne gândim la potențialul unui eventual acord nuclear în viitor. Nu ne legăm mâinile din cauza acestei speranțe că într-o zi va exista un acord", a adăugat Malley, citat de Hansler.
“There is nothing now that we are not doing because we are thinking of the potential of a potential nuclear deal in the future,” @USEnvoyIran says, adding “we’re not tying our hands because of this hope that someday there’ll be a deal.”
— Jennifer Hansler (@jmhansler) October 31, 2022
Trump a scos SUA din acordul JCPOA
În 2015, SUA s-au numărat printre națiunile implicate în elaborarea Planului comun de acțiune cuprinzător (JCPOA), un acord prin care Iranul urma să își reducă programele de îmbogățire și dezvoltare nucleară. Pe lângă SUA, alte state implicate în acest acord sunt China, Franța, Rusia, Regatul Unit, Germania și Uniunea Europeană.
Deși acordul a fost confirmat în iulie 2015, fostul președinte Donald Trump a semnalat în primele luni ale mandatului său că va renunța de această convenție, înainte de a retrage în cele din urmă SUA în mai 2018. După moartea generalului Qassam Soleimani într-un atac cu dronă american autorizat de Trump în ianuarie 2020, Iranul a declarat că nu va mai respecta termenii acordului, deși Teheranul a devenit mai deschis la negocieri după alegerea lui Joe Biden.
Luni, Malley a precizat că nu a existat "nicio mișcare" privind revenirea SUA la JCPOA de la "sfârșitul lunii august, începutul lunii septembrie". El a precizat că, având în vedere că se fac puține progrese, SUA nu vor pune prea mult accent pe acest acord, potrivit lui Hansler.
=Administrația Biden vrea să încheie un acord nuclear cu Iranul
"Nu se întâmplă nimic cu privire la acordul nuclear, așa că nu ne vom petrece timpul, nu ne vom pierde timpul cu el, dacă nu se va întâmpla nimic", a adăugat Malley.
De asemenea, Malley a apărat, luni, eforturile continue ale administrației Biden de a încheia un acord nuclear cu Iranul, în contextul în care activiștii au cerut Casei Albe să înceteze negocierile. Apelurile vin ca urmare a răspunsurilor dure ale guvernului iranian la protestele declanșate de uciderea lui Mahsa Amini și a presupuselor sale eforturi de a furniza Rusiei echipamente militare. Malley a subliniat că au fost impuse sancțiuni împotriva liderilor iranieni pentru ambele motive.