SUA, deschise la negocieri cu Rusia privind limitarea exerciţiilor militare şi a desfăşurării de rachete în estul Europei
Statele Unite şi aliaţii lor sunt pregătite să discute cu Rusia în cadrul negocierilor privind Ucraina despre posibilitatea ca fiecare parte să-şi limiteze exerciţiile militare şi desfăşurarea de rachete în regiune.
Declarațiile au fost făcute sâmbătă o înaltă oficialitate din administraţia americană, citată de Reuters.
În contextul în care luni urmează să înceapă o serie crucială de negocieri la Geneva, înalta oficialitate americană, pe care Reuters nu o identifică, a mai declarat că SUA nu sunt dispuse să discute despre limitarea desfăşurării de trupe americane sau despre poziţionarea forţelor americane în ţările NATO în regiune.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Negocierile de la Geneva, urmate de alte sesiuni la Bruxelles şi Viena, au ca scop evitarea unei crize, notează Reuters. Preşedintele rus Vladimir Putin a comasat zeci de mii de militari de-a lungul graniţei cu Ucraina, generând temeri potrivit cărora ar pregăti o invazie.
Dacă SUA şi aliaţii lor europeni pot sau nu face progrese în negocierile cu Moscova este departe de a fi clar, comentează agenţia de presă britanică. Putin vrea să se pună capăt extinderii către est a NATO şi vrea garanţii de securitate, cereri pe care SUA le consideră inacceptabile.
Şi agenţia EFE citează, tot fără a o numi, o înaltă oficialitate americană, care declară că se pot produce "înţelegeri" cu Rusia în cele două domenii: desfăşurarea de rachete în Europa şi manevrele militare.
"Suntem deschişi să vorbim despre aceasta pentru că noi credem că putem obţine progrese, însă cu o menţiune: consultându-ne întotdeauna cu aliaţii noştri şi doar dacă este vorba despre reciprocitate". Declaraţiile înaltei oficialităţi americane au fost făcute - potrivit EFE - în cadrul unei convorbiri telefonice cu mai mulţi jurnalişti, printre care şi un ziarist de la agenţia de presă spaniolă.
"Ambele părţi trebuie să-şi ia practic acelaşi angajament", a adăugat înaltul funcţionar american.
Rusia afirmă că se simte ameninţată de perspectiva ca SUA să desfăşoare un sistem ofensiv de rachete în Ucraina, în pofida faptului că preşedintele american Joe Biden l-a asigurat pe Putin că nu intenţionează să facă acest lucru, scrie Reuters. "Prin urmare acesta este un domeniu unde putem ajunge la o înţelegere dacă Rusia este dispusă să-şi ia acelaşi angajament", a declarat înalta oficialitate americană.
SUA sunt dispuse să discute impunerea de restricţii în privinţa manevrelor militare în regiune de către ambele părţi, a mai spus sursa citată, potrivit Reuters. "Suntem dispuşi să explorăm posibilitatea restricţiilor reciproce cu privire la magnitudinea şi scopul unor astfel de exerciţii, inclusiv în ceea ce priveşte bombardierele strategice în apropierea teritoriului celeilalte părţi şi exerciţiile la sol", a adăugat el.
Oficialul american a mai declarat că Washingtonul este deschis la o discuţie mai amplă asupra desfăşurării de rachete în regiune, după ce administraţia preşedintelui Donald Trump s-a retras în 2019 din Tratatul privind Forţele Nucleare cu Rază Intermediară de Acţiune (INF), după ce a acuzat Moscova că încalcă acel acord încheiat în 1987.
El a atras totodată atenţia că un domeniu asupra căruia SUA nu sunt dispuse să cedeze este o posibilă apropiere a Ucrainei de NATO, deoarece "Rusia nu poate decide cine este sau nu aliatul altor ţări".
Sursa: Agerpres
Etichete: Rusia, exercitii militare, rachete, statele unite,
Dată publicare:
09-01-2022 08:21