SUA au confirmat primul caz de infectare cu noua tulpină mpox, în California
Primul caz cunoscut în Statele Unite al unei tulpini mai severe de mpox a fost confirmat în California, a anunțat sâmbătă Centrul american pentru controlul și prevenirea bolilor.
Persoana diagnosticată cu mpox a călătorit recent din Africa de Est, unde este o epidemie de mpox. Persoana a fost tratată la o unitate medicală locală și a fost externată, a declarat CDC. Persoana a fost izolată la domiciliu, iar simptomele sale se ameliorează. Statul și CDC lucrează la identificarea și urmărirea contactelor potențiale, scrie CNN.
Un focar de boală mai recent din Africa este condus de clada I, despre care se știe că provoacă boli mai grave. Subtipul care este responsabil de cea mai mare parte a răspândirii actuale, clada Ib, este relativ nou. Cazuri de mpox clada Ib au fost raportate în Germania, India, Kenya, Suedia, Thailanda, Zimbabwe și Regatul Unit. Unele țări din afara Africii au raportat, de asemenea, cazuri cu transmitere locală.
„Nu au existat decese asociate cu aceste cazuri, iar datele disponibile pentru un subset au detaliat evoluția relativ ușoară a bolii”, a declarat sâmbătă CDC.
Organizația Mondială a Sănătății spune că numărul cazurilor de mpox în Africa a crescut, în principal din cauza celor din Republica Democrată Congo, Burundi și Uganda. Pe 22 noiembrie, OMS urmează să convoace o reuniune a comitetului său de urgență pentru mpox pentru a indica dacă focarul actual constituie încă o urgență de sănătate publică de interes internațional.
Mpox, cunoscută anterior ca variola maimuțelor, se poate răspândi prin contact strâns, cum ar fi atingerea, sărutul sau sexul, precum și prin materiale contaminate precum cearșafuri, îmbrăcăminte și ace, potrivit OMS.
Simptomele inițiale sunt de obicei asemănătoare gripei - inclusiv febră, frisoane, epuizare, dureri de cap și slăbiciune musculară - adesea urmate de o erupție cutanată dureroasă sau mâncărime cu leziuni crescute care se scapă și se rezolvă pe o perioadă de câteva săptămâni.