SUA ameninta ca Statul Islamic va plati pentru decapitarea celor doi jurnalisti. "Ii vom cauta pana la portile iadului"

Dată publicare: 04-09-2014 08:16
Dată actualizare: 07-09-2014 06:52


Statul Islamic face de mai multe luni obiectul unei investigatii internationale, finantate de guvernul britanic. Anchetatorii au reusit sa obtina informatii cruciale despre liderii si organizarea gruparii, dar si despre atrocitatile comise de jihadisti.

Tot ei au aflat ca numarul strainilor care s-au alaturat razboiului sfant a crescut de trei ori in ultimele luni, ajungand la 30 de mii de luptatori - inclusiv britanici, americani si ceceni.

In aceste conditii, va fi dificila identificarea si capturarea celor care se fac vinovati de executarea ostaticilor occidentali, precum jurnalistii americani James Foley si Steven Sotloff.

Imaginile cu ultimele clipe din viata lui Steven Sotloff sunt analizate in cel mai mic detaliu si comparate cu filmarea in care victima este James Foley.

Accentul, statura si felul de a gesticula, cu cutitul in mana stanga, sugereaza ca jurnalistii americani au avut acelasi calau: un britanic ce ar proveni din sudul Londrei.

Oripilat de brutalitatea mortii lui Sotloff, Washingtonul si-a inasprit retorica. "Ii vom cauta pana la portile Iadului pentru a da socoteala", a spus Joe Biden, vicepresedintele SUA.

"Asasinii lui James Foley si Steven Sotloff trebuie sa stie ca vor fi gasiti si pedepsiti, oricat de mult ar dura", a spus secretarul de stat John Kerry.

Insa americanii isi pastreaza reticenta fata de noi actiuni militare. Totusi, 350 de soldati americani vor ajunge la Bagdad, pentru a apara personalul diplomatic american.

De altfel, executarea lui Sotloff este o dovada ca atacurile aeriene in Irak si-au atins scopul. "Statul Islamic pierde oameni, echipament si teritorii. Actiunile fortelor irakiene, kurde si americane au aratat ca jihadistii sunt vulnerabili in fata unor atacuri coordonate si eficiente", sustine analistul Matthew Olsen.

Problema este ca Statul Islamic compenseaza regresul militar pe teren cu o inasprire a propagandei si noi acte de o barbarie dusa la extrem. In afara de excutarea celor doi junalisti americani, jihadistii au postat, saptamana trecuta, imagini cutremuratoare cu executarea in masa a unor soldati sirieni.

Totodata, Statele Unite si Marea Britanie nu mai sunt singurele tinte ale razboiului de propaganda. Parchetul rus a cerut restrangerea accesului la o inregistrare postata pe internet in care Statul Islamic ameninta ca il va "detrona" pe Vladimir Putin si va declansa un "razboi de eliberare" in Caucaz.


VIDEO PROTVPLUS.RO