AstraZeneca: Vaccinul are o eficienţă de 79% şi nu creşte riscul formării unor tromboze

Dată publicare: 22-03-2021 11:28
Dată actualizare: 22-03-2021 14:44


AstraZeneca

Laboratorul suedezo-britanic AstraZeneca anunţă că vaccinul AstraZeneca-Oxford are o eficienţă de 79% împotriva covid-19 şi că nu creşte riscul formării unor cheaguri de sânge (tromboză), arată un studiu clinic efectuat în Statele Unite, relatează AFP.

Vaccinul are o eficienţă de 80% la persoane în vârstă de peste 65 de ani, subliniază grupul.

Mai multe state membre UE au recomandat ca vaccinul AstraZeneca-Oxford să nu fie administrat persoanelor în vârstă, din cauza lipsei unor date în acest sens în studii anterioare, potrivit News.ro.

Utilizarea acestui vaccin este crucială, în contextul în care accelerează un al treilea val al epidemiei covid-19, mai ales în Europa, unde Germania intenţionează să aplice noi restricţii.

Vaccinul are o eficienţă de 79% în prevenirea simptomelor covid-19 în populaţia generală şi de 100% în împiedicarea formelor grave ale bolii şi spitalizării, a anunţat laboratorul suedezo-britanic luni, în urma unor teste clinice în faza 3 efectuate în Statele Unite asupra a 32.449 de particopanţi.

El are o eficienţă de 80% la persoane în vârstă şi nu creşte riscul formării unor cheaguri de sânge, potrivit laboratorului.

Vaccinul AstraZeneca-Oxford este perceput ca mai degrabă ”periculos” decât ”sigur” în Germania, Franţa, Spania şi Italia, arată un studiu de opinie realizat în perioada 12-18 martie.

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) l-a catalogat însă drept ”sigur şi eficient”, iar utilizarea vaccnului a fost reluată în mai multe ţări.

Însă impactul asupra opiniei publice s-a făcut simţit, subliniază Institutul YouGov.

”Nu doar că am constatat o creştere considerabilă a numărului persoanelor care-l consideră periculos în ultimele două săptămâni în Euripa, dar vaccinul AstraZeneca(-Oxford) continuă să fie considerat cu mult mai puţin sigur decât vaccinurile Pfizer(-BioNTech) şi Moderna”, comentează YouGov într-un comunicat.

Norvegia investighează alte două decese înregistrate după vaccinarea cu AstraZeneca

 

Autorităţile norvegiene au informat luni că anchetează moartea a două persoane după inocularea cu vaccinul anticoronavirus produs de AstraZeneca şi care au prezentat un tablou clinic neobişnuit de tromboembolism, transmite EFE.

Patru persoane au murit până acum în Norvegia în ultimele două săptămâni, cu un tablou clinic care include o cantitate scăzută de plachete, coagulare a vaselor sangvine şi hemoragii, similar celui detectat în mai multe ţări.

Alţi doi pacienţi continuă să fie internaţi în Spitalul Universitar din Oslo (OAS) cu simptome similare, au semnalat autorităţile, care au confirmat informaţia potrivit căreia mai mulţi dintre cei decedaţi aveau sub 50 de ani şi făceau parte din personalul medical.

"Agenţia Medicamentului nu poate exclude faptul că aceste cazuri ar putea avea legătură cu vaccinul", a transmis instituţia într-un comunicat, care subliniază că aceste simptome nu au fost înregistrate la pacienţi care au primit alte vaccinuri anticoronavirus folosite în Norvegia, precum Pfizer-BioNTech şi Moderna.

Atât această agenţie, cât şi Institutul de Sănătate Publică şi OAS colaborează în anchetarea acestor cazuri în Norvegia, care - împreună cu Danemarca şi Suedia - menţine suspendarea vaccinării cu AstraZeneca decisă în urmă cu mai bine de o săptămână până la o decizie finală, ce va fi anunţată în următoarele zile, scrie Agerpres.

Alte ţări europene precum Italia, Spania sau Germania au reluat sau intenţionează să reia vaccinarea cu AstraZeneca după ce Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a dat asigurări joi că nu există dovezi ale unei legături directe între cazuri, cu toate că nici nu a exclus total o astfel de legătură.

Sursa: Agerpres/News.ro


VIDEO PROTVPLUS.RO