Studiu: Dacă SUA acționau cu o săptămână mai devreme, 84% dintre morţii de COVID-19 ar fi fost salvaţi

22-05-2020 12:11


Coronavirus SUA, LIVE UPDATE 5 mai. Statele Unite încep relaxarea restricțiilor, în ciuda avertismentelor

Un studiu efectuat de Columbia University arată că dacă Statele Unite ar fi început distanțarea socială doar cu o săptămână mai devreme, ar fi putut preveni pierderea a 36.000 de vieți care au murit din cauza infectării cu coronavirus, scrie CNN.

Cercetătorii de la Columbia University au construit un model care arată transmisia virusului în jurul Statelor Unite din 15 martie până în 3 mai şi felul în care s-a răspândit el, a spus cercetătorul epidemiolog Jeffery Shaman.

Conform modelului, dacă guvernul SUA ar fi instituit distanţarea socială şi carantina generală cu o săptămână mai devreme decât a făcut-o, 36.000 de vieţi ar fi fost salvate. Cei de la Columbia University susțin că o carantină cu două săptămâni mai timpurie, ar fi prevenit 84% dintre decese şi 82% dintre infectări. Doar în zona metropolitană a New York, în jur de 17.500 de oameni ar fi fost salvaţi de la moarte, dacă guvernul american ar fi acţionat cu o săptămână mai devreme, spun cercetătorii.

Echipa de cercetători spune, însă, că nu poate să spună care ar fi fost răspunsul oamenilor la nişte politici de distanţare socială mai timpurii. „În perioada de început a pandemiei, numărul infecţiilor creşte exponenţial. Prin urmare, intervenţia timpurie şi rapidă este critică în limitarea contagiunii”, au concluzionat oamenii de ştiinţă.

 

Sursa: CNN

VIDEO PROTVPLUS.RO