Strigătul disperat al Ucrainei la doi ani de la invazia rusă. Trupele Kievului abia mai fac față asalturilor rusești
La exact doi ani de la începutul războiului, ucrainenii cer cu disperare ajutoare militare pentru a face față sutelor de atacuri care vin zilnic dinspre Rusia.
Însă mult-așteptatul sprijin în valoare de 60 de miliarde de dolari din partea americanilor rămâne blocat de Congres. În tot acest timp, rachete rusești lovesc fără răgaz localități din estul Ucrainei.
Autoritățile de la Kiev spun că va fi nevoie de cel puțin un deceniu pentru a reface tot ce au distrus rușii în tot acest timp.
La doar câțiva kilomentri de prima linie a frontului, în zona Harkov, Brigata 32 a armatei Ucrainene se pregătește cum poate de luptă. Soldații mai au doar câteva arme de producție sovietică, iar acestea abia mai funcționează.
Soldat ucrainean: Ne iau cu asalt și lovesc apărarea de sârmă ghimpată ca să poată trece liniștiți mai departe. Momentan, pentru fiecare bombă pe care o lansează Ucraina...
Reporter: Câte vin înapoi dinspre armata rusă?
Soldat ucrainean: Unu la zece, cam acesta este raportul.
Sectorul Mariinka este acum cel mai fierbinte punct al frontului. Dacă armata Kremlinului lansează în jur de 100 de atacuri pe zi pe frontul de est, mai bine de jumătate vizează acest mic oraș din regiunea Donețk.
Spijinul Occidentului se lasă așteptat
Între timp, ucrainenii continuă să spere la sprijinul militar promis de Occident.
Joe Biden, președintele SUA: „În urmă cu doi ani, cu puțin înainte de zorii zilei, trupele ruse mărșăluiau spre granița cu Ucraina. Putin a crezut că va putea cu ușurință să distrugă voința și hotărârea oamenilor liberi din Ucraina. Că poate năvăli în Ucraina peste ei. Doi ani mai târziu, el persistă în eroare. Nu a reușit să facă ce și-a propus, Kievul este încă în picioare. Ucraina este încă liberă, iar poporul Ucrainei rămâne neînclinat și în fața atacului viguros al lui Putin”.
Cât despre ajutorul militar cerut cu disperare, secretarul general adjunct al NATO e de părere că armata Kievului îl va obține fără doar și poate.
Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO: „99% din ajutorul militar, financiar - au nevoie și de bani, umanitar vine din partea țărilor NATO. Evident America are un rol foarte important în ceea ce priveste sprijin militar, dar noi dacă putem sprijinul financiar și umanitar am investit mai mult în Ucraina chiar și față de SUA. Eu sunt sigur că și în Congres și în alte conversații vom înțelege un singur lucru că în Ucraina nu se joacă doar soarta Ucrainei, se joacă și soarta securității europene și a Republicii Moldova”.