Stoltenberg: Probabilitatea ca NATO să folosească armele nucleare contra Rusiei este extrem de redusă
Șansele ca NATO să apeleze la utilizarea armelor nucleare „sunt extrem de îndepărtate”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
Stoltenberg le-a spus participanților la reuniune că șansele ca NATO să recurgă la utilizarea armelor nucleare "sunt extrem de îndepărtate", dar alianța va continua să monitorizeze îndeaproape viitoarele exerciții cu arme nucleare ale Rusiei, transmite agenția de presă de stat rusească TASS.
Într-o conferință de presă susținută la începutul acestei săptămâni în cadrul reuniunii miniștrilor Apărării din cadrul NATO de la Bruxelles, Stoltenberg a anunțat: "Până acum, nu am văzut nicio creștere a nivelului de pregătire sau o schimbare a posturii nucleare, dar vom rămâne vigilenți și, bineînțeles, nu le vom acorda niciodată privilegiul de a le spune exact cum vom răspunde dacă vor folosi o armă nucleară în Ucraina...".
Kremlinul acuză de nou SUA și aliații săi
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a declarat că Washingtonul și alte capitale occidentale ar putea fi interesate să escaladeze situația în jurul utilizării armelor nucleare pentru a da ulterior vina pe Moscova.
Potrivit lui Zakharova, acest lucru face parte din politica distructivă a Washingtonului de a-și asigura dominația globală, fără a ține cont de pericolul provocării unei ciocniri armate directe a marilor puteri nucleare, care este plină de consecințe catastrofale.
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că Occidentul a recurs la "minciuni și manipulări", încercând să afișeze Rusia ca sursă de amenințări nucleare. Potrivit celui mai înalt diplomat rus, Statele Unite și aliații lor încearcă în mod activ să introducă pe agenda globală retorica nucleară referitoare la Ucraina.
Anterior, președintele ucrainean Vladimir Zelenski a cerut NATO să lanseze lovituri preventive asupra Rusiei. Săptămâna trecută, președintele Comisiei pentru afaceri externe din Duma de Stat a Rusiei, Leonid Slutski, a răspuns la comentariul lui Zelenski, afirmând că președintele ucrainean antrenează țările occidentale în retorica nucleară și împinge întreaga lume în pragul unei apocalipse.
Borrell avertizează Rusia
Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru politică externă, Josep Borrell, a avertizat, joi, că un potenţial atac nuclear al Moscovei asupra Ucrainei va atrage după sine un „răspuns militar” al Occidentului atât de „puternic” încât „ar anihila” armata rusă, motiv pentru care i-a cerut preşedintelui rus Vladimir Putin „să nu blufeze”, transmite EFE, citată de Agerpres.
„Putin nu-şi poate permite să blufeze. Trebuie să fie foarte clar că nici noi cei care sprijinim Ucraina - UE şi statele membre, SUA şi NATO - nu blufăm. Şi orice atac nuclear împotriva Ucrainei va provoca un răspuns, nu nuclear, dar un răspuns militar atât de puternic încât armata rusă va fi anihilată”, a declarat Borrell la un eveniment organizat de Colegiul Europei din Bruges (Belgia).
Sursa: TASS
Etichete: Rusia, NATO, arme nucleare, Jens Stoltenberg,
Dată publicare:
14-10-2022 09:20