Stoltenberg, pregătit pentru o întâlnire cu Putin. Ce condiții pune secretarul general NATO

Ultima actualizare: 23-12-2019 15:05
stoltenberg
Getty

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a declarat că este dispus să se întâlnească cu preşedintele rus Vladimir Putin „dacă este un context potrivit”, argumentând că dialogul este important în ceea ce a numit o relaţie „dificilă”, relatează dpa.

Relaţiile NATO cu Rusia au devenit încordate după ce Moscova a anexat Peninsula Crimeea, în 2014, şi ulterior i-a susţinut pe separatişti în estul ţării. De atunci, alte probleme au cântărit în relaţia dintre Rusia şi NATO, între care anularea în acest an a unui pact ruso-american în domeniul neproliferării nucleare.

„Cred în dialogul cu Rusia. Şi, prin urmare, dacă este un context corect, sunt desigur pregătit să mă întâlnesc cu preşedintele Putin”, a declarat Stoltenberg.

„Cred doar că este mai bine să ne întâlnim decât să nu ne întâlnim şi să ne aşezăm şi să discutăm. Şi mai ales când lucrurile sunt dificile, este important să stăm în jurul aceleiaşi mese”, a menţionat secretarul general al Alianţei nord-atlantice.

„Rusia este cel mai mare vecin al nostru, Rusia este aici pentru a rămâne şi trebuie să facem eforturi pentru o relaţie mai bună cu Rusia”, a subliniat de asemenea Stoltenberg.

„Dar chiar şi fără o relaţie îmbunătăţită cu Rusia, trebuie să gestionăm o relaţie dificilă cu Rusia”, a adăugat el.

NATO a fost fondată în 1949 pentru a apăra aliaţii împotriva Uniunii Sovietice. De la căderea comunismului, în urmă cu 30 de ani, alianţa se confruntă cu numeroase provocări, dintre care agresiunea rusă este doar una.

NATO îşi îndreaptă atenţia şi asupra provocărilor pe care le prezintă ascensiunea Chinei, deşi Stoltenberg a subliniat că Rusia şi China sunt cazuri foarte diferite, notează dpa.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO