Statul care a devenit a patra economie a lumii în 2024: „Nu doar ținem pasul cu lumea, noi stabilim ritmul”

Economia Californiei a depășit-o pe cea a Japoniei, făcând din statul american a patra cea mai mare forță economică globală.
Guvernatorul Gavin Newsom a prezentat noile date ale Fondului Monetar Internațional (FMI) și ale Biroului american de analiză economică, care arată creșterea economică a Californiei, notează BBC.
Datele arată că produsul intern brut (PIB) al Californiei va trece de 4.000 de miliarde de euro în 2024, depășind Japonia. Statul se află acum doar în urma Germaniei, Chinei și a SUA în ansamblu.
„California nu doar că ține pasul cu lumea - noi stabilim ritmul”, a declarat guvernatorul Newsom.
Noile cifre vin în contextul în care Newsom s-a pronunțat împotriva tarifelor impuse de președintele Donald Trump și și-a exprimat îngrijorarea cu privire la viitorul economiei statului.
California are cea mai mare parte din producția industrială și agricolă din SUA. De asemenea, acest stat oferă inovații tehnologice de vârf, este centrul industriei mondiale a divertismentului și ar cele mai mari două porturi maritime ale Americii.
Taxele vamale ale lui Donal Trump, o problemă pentru economia Californiei
Newsom, un democrat proeminent și posibil candidat la președinție în 2028, a intentat un proces prin care a contestat autoritatea lui Trump de a impune aceste taxe, care au provocat perturbări ale piețelor și comerțului mondial.
Trump a anunțat taxe de 10% pentru aproape toate țările care importă în SUA, după ce a anunțat o pauză de 90 de zile privind tarifele mai mari.
Un alt rând de taxe vamale de 25% a fost impus Mexicului și Canadei. Taxele impuse Chinei au dus însă la un război comercial total cu a doua mare economie a lumii. Președintele SUA a impus taxe de import de până la 145% pe produsele chinezești care intră în SUA, iar China a ripostat cu o taxă de 125% pe produsele americane.
Guvernatorul Newsom și-a exprimat îngrijorarea cu privire la viitorul economiei statului.
„În timp ce sărbătorim acest succes, recunoaștem că progresul nostru este amenințat de politicile tarifare nesăbuite ale actualei administrații federale”, a declarat el. „Economia Californiei alimentează națiunea și trebuie să fie protejată”.
Noile date arată că PIB-ul Californiei se situează după cel al SUA, de 29,18 trilioane de dolari, al Chinei, de 18,74 trilioane de dolari, și al Germaniei, de 4,65 trilioane de dolari. De asemenea, datele arată că California a înregistrat cea mai rapidă creștere economică dintre aceste țări.
Economia Japoniei se află sub presiune din cauza scăderii și îmbătrânirii populației, ceea ce înseamnă că forța sa de muncă este în scădere, iar costurile asistenței sociale sunt în creștere.
Săptămâna aceasta, FMI și-a redus previziunile de creștere economică pentru Japonia și a estimat că banca centrală va crește ratele dobânzilor mai lent decât se preconiza anterior, din cauza impactului tarifelor mai mari.
Sursa: BBC
Etichete: SUA, california, germania, donald trump, japonia, pib,
Dată publicare:
25-04-2025 10:21