Statele Unite îşi închid cele două consulate de pe teritoriul Rusiei. Care este motivul

sua, rusia
Shutterstock

SUA vor închide activitatea celor două consulate de pe teritoriul Rusiei, de la Vladivostok şi Ekaterinburg, a anunţat Departamentul de Stat, transmit Reuters şi AFP.

Secretarul de stat Mike Pompeo, după consultări cu ambasadorul John Sullivan, a decis închiderea consulatului de la Vladivostok, din Extremul Orient rus, şi suspendarea operaţiunilor la consulatul de la Ekaterinburg, a comunicat un reprezentant al Departamentului de Stat, într-un email trimis Reuters sâmbătă.

Decizia, care este parte a „eforturilor în desfăşurare de a garanta funcţionarea în siguranţă a misiunii diplomatice a Statelor Unite în Federaţia Rusă”, nu afectează consulatele Rusiei în SUA, menţionează comunicatul, fără a oferi alte detalii.

Întrebată în această săptămână despre informaţiile din presa rusă cu privire la posibila închidere a două consulate, ambasada SUA la Moscova a transmis că a suspendat operaţiunile la consulatul din Vladivostok şi a redus operaţiunile la Ekaterinburg în martie din cauza pandemiei.

La rândul său, CNN a anunţat, citând o scrisoare adresată Congresului de Departamentul de Stat la 10 decembrie, că SUA vor închide consulatul de la Vladivostok şi vor suspenda activităţile celui de la Ekaterinburg.

Citește și
hack
Hackeri care ar fi lucrat pentru Rusia, suspectați că au spionat Trezoreria SUA
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

Potrivit CNN, preluat de France Presse, decizia a fost luată „ca răspuns la problemele permanente de personal ale misiunii americane în Rusia în urma plafonării impuse de Rusia în 2017 misiunii americane şi a impasului care rezultă de aici cu Rusia în ce priveşte vizele diplomatice”.

Zece diplomaţi americani afectaţi consulatelor vor fi transferaţi la ambasada de la Moscova, iar 33 de angajaţi locali îşi vor pierde locurile de muncă, afirmă CNN.

Ambasada de la Moscova va rămâne, aşadar, singura reprezentanţă diplomatică a Statelor Unite în Rusia.

„Nicio acţiune nu este prevăzută în privinţa consulatelor Rusiei în Statele Unite”, potrivit scrisorii citate de CNN.

Rusia închisese consulatul american la Sankt-Petersburg în martie 2018, după măsuri identice luate de Washington în urma otrăvirii în Marea Britanie a fostului spion rus Serghei Skripal.

Relaţiile dintre SUA şi Rusia sunt tensionate din cauza unor probleme mergând de la conflictele din Siria şi Ucraina, până la acuzaţiile de amestec al Rusiei în politica americană, negat de Moscova.

Hackeri despre care se crede că lucrează pentru Rusia sunt acuzaţi de atacuri masive împotriva unor agenţii guvernamentale americane şi companii private. Secretarul de stat Pompeo a afirmat vineri că este „destul de clar” că Rusia este implicată în recentele atacuri. Kremlinul a negat implicarea Rusiei.

Directorul executiv al echipe de tranziţie a lui Biden, Yohannes Abraham, a afirmat că atacurile au provocat o 'mare îngrijorare' şi că, sub viitoare administraţie, atacurile cibernetice vor declanşa o ripostă ce va aduce 'costuri substanţiale'.

Joi, la conferinţa de anuală de presă de sfârşit de an, preşedintele rus Vladimir Putin a spus că speră că preşedintele ales al SUA, Joe Biden, va ajuta la rezolvarea unora din problemele dificile din relaţiile dintre Moscova şi Washington.

Articol recomandat de sport.ro
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Citește și...
Statele Unite au impus sancţiuni Turciei pentru achiziţionarea sistemului rus S-400
Statele Unite au impus sancţiuni Turciei pentru achiziţionarea sistemului rus S-400

Statele Unite au impus sancţiuni Preşedinţiei Industriilor de Apărare din Turcia (SSB) pentru achiziţionarea de către Ankara a sistemului rus de apărare antiaeriană S-400, a anunţat luni Departamentul de Stat, conform DPA.

Hackeri care ar fi lucrat pentru Rusia, suspectați că au spionat Trezoreria SUA
Hackeri care ar fi lucrat pentru Rusia, suspectați că au spionat Trezoreria SUA

Hackeri care ar fi lucrat pentru Rusia sunt suspectați că au monitorizat traficul intern al emailurilor în cadrul Trezoreriei Statelor Unite şi al unei agenţii care decide politica în domeniul telecomunicaţiilor şi al internetului.

Rusia acuză Statele Unite de
Rusia acuză Statele Unite de "agresiune", din cauza opoziţiei faţă de Nord Stream 2

Purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse acuză SUA de "agresiune" în urma unor afirmaţii cu privire la Nord Stream 2.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu
Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend.