Statele UE vor trebui să dea mai mulţi bani la bugetul Uniunii după Brexit


Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Luni 08 Ianuarie 2018 23:20
Categorie: Stiri externe
ue dupa brexit

Ieşirea Marii Britanii din Uniune va duce la pierdea mai multor miliarde de euro din bugetul UE, a anunţat Jean-Claude Juncker.

Următorul buget pe termen lung al Uniunii Europene trebuie să fie mai mare decât actualul nivel de un procent din Produsul Intern Brut al UE, în pofida ieşirii Marii Britanii, un contributor net la bugetul comunitar, din Uniunea Europeană, a declarat luni preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker, transmite Reuters.

Comisia Europeană urmează să prezinte în luna mai propunerea sa pentru bugetul UE după anul 2020, în ideea de a ajunge la un acord înainte de alegerile europarlamentare din 2019. Decizia finală trebuie convenită între statele membre, care în mod tradiţional vor să reducă cheltuielile, şi Parlamentul European, care cere mai multe fonduri. De data aceasta discuţiile vor fi complicate de Brexit, având în vedere că Marea Britanie este un contributor net la bugetul comunitar.

"Marea Britanie ne va părăsi astfel că va trebui să găsim mijloacele prin care să reacţionăm la pierderea mai multor miliarde de euro provocată de plecarea unui contributor semnificativ", a spus Juncker la o conferinţă dedicată următorului cadru financiar multianual. Preşedintele Comisiei Europene a adăugat că deşi unele politici comunitare pot fi revizuite şi modernizate, guvernele statelor membre trebuie să aloce mai mulţi bani la bugetul comunitar pentru a finanţa noi domenii de interes. "Toate acestea nu pot fi finanţate cu doar un procent din avuţia Europei", a apreciat Juncker.

Prezent la aceeaşi conferinţă, comisarul european pentru Buget, Guenther Oettinger, a apreciat că următorul buget pe termen lung al UE ar trebui majorat până la peste 1,1% din Produsul Intern Brut al UE de la nivelul actual de 1%. De asemenea, Oettinger a spus că deşi în bugetul total al UE ar putea exista o linie specială dedicată zonei euro, nu ar trebui să existe un buget separat al zonei euro.

"Nu avem nevoie de buget echivalent cu 2% din PIB-ul european ci de unul puţin mai mare de 1%. Vorbesc de unul echivalent cu 1,1% din Produsul Intern Brut al UE şi vă cer ajutorul pentru a obţine sprijinul majorităţii în parlamentelor voastre şi în rândul publicului", a spus Oettinger. Acesta a adăugat că ieşirea din UE a Mării Britanii va lăsa un buget de 12-13 miliarde de euro pe an în bugetul UE.

În pofida găurii care va apărea după Brexit, oficialii UE sunt presaţi să majoreze cheltuielile pentru numeroase domenii, inclusiv pentru protecţia frontierelor şi alte aspecte care au legătură cu migraţia, şi de asemenea să finanţeze politicile UE în domenii precum apărarea, securitatea, migraţia, modificările climatice, coeziunea şi agricultură.

ue dupa brexit Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Agerpres

Fiul unui parlamentar britanic, supranumit
Fiul unui parlamentar britanic, supranumit "Brexit" de către părinți
Donald Trump şi Theresa May doresc un acord bilateral
Donald Trump şi Theresa May doresc un acord bilateral "rapid" după Brexit
51% dintre britanici vor ca Brexitul să nu aibă loc
51% dintre britanici vor ca Brexitul să nu aibă loc
VIDEO PROTVPLUS.RO
Trump - Twitter - CNN
Ce spun analiştii despre dependenţa lui Trump de Twitter. "Un simţ al realităţii deformat"
Propunerea vicecancelarului austriac pentru nepoata unui magnat rus: „Am mai făcut asta”
Theresa May le promite parlamentarilor britanici o ofertă „îndrăzneață” privind Brexitul
Momentul în care un ecran uriaș din Times Square ia foc. VIDEO
Rusia și Turcia vor produce împreună un sistem antirachetă. „Nu dăm înapoi”
Poziții din Siria, vizate de rachete israeliene. Al doilea atac din ultimele două zile
matteo salvini
Extremiști din 12 țări și-au dat întâlnire la Milano. Pun la cale schimbări majore în UE
50.000 de persoane, tratate de boli cu o „soluție miraculoasă” pe bază de înălbitor
Tensiuni SUA - Iran. Mesaj sfidător de la Teheran după ce America a trimis trupe în zonă
Patru persoane arestate pentru trafic de organe. Ce sume primeau donatorii
Vicecancelarul austriac a demisionat, după apariţia unor imagini compromiţătoare
A fost abordată pe stradă de 3 turiști. Lucrul neobișnuit pe care i l-au cerut femeii. FOTO