Speranta dupa dezastrul din Filipine. O femeie a nascut printre daramaturi, dupa trecerea taifunului
Intinsa pe o simpla placa de lemn, in mijlocul daramaturilor, Emily Sagalis a dat nastere unei fetite care va purtea numele bunicii sale, disparute in urma trecerii taifunului Haiyan prin centrul arhipelagului Filipine.
Micuta s-a nascut luni, intr-o cladire a aeroportul din Tacloban, unul dintre orasele cele mai afectate de furtuna.
Locul a fost transformat in graba in centrul medical, dar pe jos inca mai zac bucati de metal indoite, cioburi de sticla sau bucati de lemn.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
"Este asa de frumoasa. O voi numi Bea Joy, in onoarea mamei mele, Beatriz", murmura Emily Sagalis, in varsta de 21 de ani, la cateva ore dupa ce a nascut.
Mama ei a fost luata probabil de valurile inalte de cativa metri generate de taifunul Haiyan si care s-au abatut asupra casei familiale in apropiere de Tacloban, capitala insulei Leyte, situate in partea de est a arhipelagului. Tanara nu si-a mai vazut mama de atunci.
Autoritatile se tem ca 10.000 de persoane au murit in Leyte si cateva sute pe insulele invecinate. Daca acest bilant provizoriu se verifica, Haiyan va fi catastrofa naturala cu cel mai mare numar de victime din istoria recenta a insulelor Filipine.
Pentru Emily, fiica sa simbolizeaza innoirea. "Ea este miracolul meu. Am crezut ca voi muri si (ca va muri si) ea odata cu mine, in pantec, cand au venit valurile sa ne ia", povesteste ea.
Bebelusul doarme in bratele tatalui, foarte emotionat, in timp ce un voluntar tine deasupra tinerei mame tubul de perfuzie. Primul val le-a luat casa de lemn, situata la cativa metri de mal, si a aruncat afara locatarii, povesteste sotul, Jobert.
Satul lor a fost distrus aproape total si nu mai este decat un camp de ruine presarat cu cadavre umflate de oameni si animale. Jobert si-a gasit sotia agatata de obiecte care pluteau, la suprafata apei. Asa a vrut Dumnezeu, afirma el. Au ramas in apa ore intregi, sustin ei, inainte ca apele sa se retraga si sa reuseasca sa se refugieze, fara sa stie prea bine cum, intr-o scoala unde erau si alti supravietuitori. Ei au ramas blocati acolo timp de trei zile, supravietuind gratie sticlelor cu apa gasite printre daramaturi.
Cand Emily a simtit primele dureri, au iesit si au mers mai multi kilometri, pana cand un camion i-a luat la bord. Tanarei i s-a rupt apa cand a ajuns in centrul medical improvizat, a declarat medicul militar care a asistat-o, Victoriano Sambale.
Nasterea a fost dificila si mama a facut hemoragie. "Este primul bebelus pe care il primim aici. Bebelusul e bine si noi am reusit sa oprim sangerarea mamei", afirma el.
Dar medicii sunt foarte ingrijorati in legatura cu riscurile de infectie in acest loc unde nimic nu este steril. Daca tanara suferea de infectie, echipa medicala nu ar fi putut face mare lucru, adauga el.
Din cauza mediului, "trebuie sa le administram antiobiotice intravenos. Dar nu mai avem antibiotice pentru administrare orala de ieri", explica el.