Este doar prima lună a verii, dar Spania și partea de sud a Franței sunt toropite deja de al doilea val de caniculă.

Iar experții ne avertizează că asemenea episoade vor fi tot mai dese de acum încolo. Peste Ocean, America a fost afectată din plin de o serie de catastrofe asociate schimbărilor climatice - inundaţii, incendii devastatoare, furtuni şi valuri de căldură, potenţial periculoase pentru o treime din populaţia ţării.

Ca efect al încălzirii globale, spun specialiștii, canicula începe în Spania, în medie, cu 20 până la 40 de zile mai devreme decât în urmă cu o jumătate de secol. În Andalusia, la Sevilla, în Cordoba, au fost 40 de grade, în timp ce la Toledo, în centrul țării, au fost chiar 42 de grade.

Alertă de căldură în exces în Spania

Astfel de temperaturi nu erau altădată înregistrate înainte de iulie și chiar de august.

12 comunități autonome spaniole sunt sub alertă de căldură în exces de la Andalusia in Sud si Extremadura, în sud-est, până în regiunile Castilla-La Mancha, Aragón și Madrid. Și până vineri, cel puțin nu sunt șanse de răcorire.

La Bilbao, orașul basc unde erau deja peste 520 de cișmele și țâșnitori publice, autoritățile au mai instalat altele.

La Barcelona, consiliul local a amenajat aproape 200 de spații de răcorire, cu aer condiționat, și surse de apă rece, ca răspuns la temperaturile toride.

Un muzeu le permite trecătorilor să intre oricând gratuit într-una dintre sălile cu instalații de climatizare pentru a scăpa puțin de zăduf.

În Spania, la fel ca În sudul Frantei, unde temperaturile s-au apropiat de 40 de grade, este deja al doilea val de caniculă în iunie. Iar luna mai a fost, pentru ambele țări, cea mai calduroasă de când există măsurători ale temperaturii.

Valul de căldură, resimțit puternic și în SUA

Peste Ocean, aproape 120 de milioane de americani au fost vizaţi de o alertă de caniculă, fenomen care s-a abătut asupra unei părţi din Vestul Mijlociu şi în sud-estul ţării.

În plin sezon turistic, Parcul Național Yellowstone din Statele Unite a fost închis pentru prima oară în ultimele trei decenii, din cauza inundațiilor și a alunecărilor de teren provocate de ploile torentiale din ultimele zile. Peste 10.000 de turişti și rangeri au fost evacuaţi.

Toate intrările din acest vast parc natural cu o suprafaţă de aproape 9.000 de km2, situat între statele Wyoming, Montana şi Idaho, rămân deocamdată închise din cauza "condiţiilor extrem de periculoase".

În același timp, aproape tot sud-vestul Statelor Unite se confruntă cu o secetă istorică şi zeci de incendii de vegetație au izbucnit deja în regiune chiar înainte de începutul verii. Două focare, care au distrus deja fiecare peste 120.000 de hectare, continuă să ardă în statul New Mexico.