Soarta romanului rapit in Burkina Faso este incerta: "Incercam sa aflam daca este in viata"
Burkina Faso nu dispune de informatii noi privind romanul rapit la inceputul lui aprilie in nordul tarii si vrea sa-si intareasca cooperarea in materie de securitate in regiune.
Cetateanul roman care era agent de securitate intr-o mina de mangan din Tambao, in nordul Burkinei Faso, in apropierea frontierei cu Niger si Mali, a fost rapit la 4 aprilie de oameni inarmati care purtau turbane. Gruparea jihadista Al-Mourabitoune a anuntat la jumatatea lunii mai ca il detine ostatic pe roman.
“Nu avem informatii noi, incercam sa aflam daca exista dovezi ca este in viata”, a explicat presedintele Kafando, conform Agerpres.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
“Este pentru prima data cand o astfel de operatiune are loc in Burkina”, a subliniat el, dezvaluind ca “acest lucru ridica o problema de securitate in regiune”.
Burkina Faso a fost scutita pana in prezent de rapirile de occidentali care au afectat statele vecine Mali si Niger, noteaza AFP.
Presedintele burkinabez Blaise Compaoré, inlaturat de la putere dupa 27 de ani in fruntea tarii, a facut multa vreme oficiul de mediator intre Bamako si o rebeliune predominant tuarega in nordul Mali, regiune controlata aproape zece luni intre 2012 si inceputul lui 2013 de grupuri cu legaturi cu Al-Qaida.
Jihadistii au fost dispersati si partial inlaturati din zona de o operatiune militara internationala lansata in ianuarie 2013 la initiativa Frantei si care se afla inca in curs. Exista insa zone intregi care nu sunt controlate de Bamako.
“Pacea in aceasta regiune necesita sa fim mai organizati, sa punem la comun diferitele noastre forte militare, sa ne conjugam si sa ne armonizam politicile noastre de securitate”, a apreciat Michel Kafando.
“Acest lucru s-a facut in cadrul G5”, grup care reuneste Burkina Faso, Mali, Mauritania, Niger si Chad, 'dar speram ca se va face si in cadrul unei reniuni a CEDEAO (Comunitatea statelor din Africa de Vest) si a Africii centrale pe care o vom avea pentru a schita o strategie comuna de lupta impotriva terorismului”, a adaugat presedintele burkinabez.