Solutie ieftina gasita de italieni pentru consolidarea caselor vechi, amenintate de cutremur. Cum sunt intariti peretii
Cercetatorii italieni au gasit o solutie ieftina si simpla pentru consolidarea caselor vechi, amenintate de cutremure. Daca sunt intariti cu placi de bazalt tencuite si plasa de otel, peretii rezista la seism de doua ori mai bine.
Astfel ar putea fi limitate dezastre similare celor produse anul trecut in mai multe asezari din centrul Italiei.
Aflata la intalnirea a doua placi tectonice, Africana si Eurasiana, Italia este o tara expusa cutremurelor. Si multe dintre asezarile sale istorice sunt situate chiar in regiunea cu cea mai puternica activitate seismica.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Seria fatala de cutremure care a lovit anul trecut centrul Italiei, intre lunile august si octombrie, a aratat cat de vulnerabile sunt vietile oamenilor, dar si casele si bisericile de patrimoniu. Peste 200 de persoane au murit in seismele care au devastat asezari din Muntii Apenini si au distrus biserici medievale si artefacte nepretuite.
Oamenii de stiinta italieni au incercat sa gaseasca solutii ieftine si la indemana pentru a face vechile case mai rezistente la cutremure. Si eforturile lor nu au fost in van.
Gerardo De Canio, seful laboratorului de cercetare anti-seismica: "Am facut un experiment seismic, pe o platforma supusa la vibratii, testand pereti ai unor cladiri cu valoare istorica, tipice pentru centrul Italiei, in special in regiunea Muntilor Apenini."
Un nou test realizat de Agentia Nationala pentru Noi Tehnologii si Dezvoltare Durabila, in colaborare cu o Universitate din Roma, a demonstrat ca peretii subrezi, care sunt intariti cu plase de otel si placi de bazalt, pot rezista la cutremure chiar mai puternice decat cele produse in Italia in ultimii 20 de ani.
Gianmarco De Felice, profesor de inginerie seismica: "In Italia, in special, folosirea acestor sisteme este cruciala, pentru ca este nevoie ca structurile de ranforsare sa fie aplicate pe peretii unor constructii vechi, care nu au tinut cont de normele seismice."
In laborator au fost reconstruiti pereti asemanatori cladirilor din secolul al XVIII-lea, dar intariti cu otel si bazalt. Au trecut cu brio inclusiv de simularea unui seism comparabil cu cel produs anul trecut la Amatrice, cu magnitudinea 6.2 pe Richter.