Tara care a interzis solnita
Deocamdata se intampla in Argentina, dar fenomenul are la baza o recomandare medicala asa ca este de asteptat sa se raspandeasca pe plan mondial. De ce dispar solnitele de pe mesele restaurantelor?
Oaspetii restaurantelor din Buenos Aires au spus deja la revedere solnitelor de pe mese.
Si asta dupa ce specialistii au hotarat ca asa se poate combate hipertensiunea, care afecteaza in provincia argentiniana, cam 3,7 milioane de locuitori, scrie CNN.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
In medie, fiecare argentinian consuma 13 grame de sare zi de zi, ceea ce in traducerea Organizatiei Mondiale a Sanatatii, inseamna ca alimentele sunt sarate-ocna si nesanatoase pentru organism. Un om normal mananca maximum 5 grame de sare pe zi.
Masura nu este chiar una atat de extrema pe cat pare. Sarea va fi pusa la dispozitia clientilor, insa doar la cerere si numai dupa ce patronii restaurantelor au gustat mancarea respectiva.
Romanii mananca mai sarat
O statistica recenta a Uniunii Europene arata ca, in medie, inghitim zilnic o lingura cu varf de sare. Adica intre 18 si 25 de grame, de trei ori mai mult decat ar avea nevoie organismul.
Pe langa sodiu, adaugam si compusii pe baza de sare, care se strecoara in tot mai multi dintre aditivii alimentari. Atunci sa nu ne mai miram ca suntem primii de pe continent in privinta bolilor cardiovasculare.
In Romania, din 100 de persoane examinate 40 sufera de boli cardiovasculare.
Cand sodiul creste in sange, dispar calciul si potasiul, muschii se contracta, inima se zbate si, de la caz la caz, apar pe rand oboseala cronica, aritmiile, infarctul si accidentele cerebrale.