Situație dramatică în unele state din Europa, din cauza Covid-19. Cele 3 mutații, un pericol pentru întreg continentul
În timp ce românii sunt cu gândul la relaxare, în Europa situația se dovedește, pe alocuri, dramatică.
Cele trei mutații ale virusului Sars-CoV-2, identificate în Marea Britanie, reprezintă un pericol pentru întreg continentul, așa că restricțiile ar trebui menținute. Așa sună avertismentul Centrului European pentru Controlul Bolilor. Comisia Europeană a anunţat că graniţele Uniunii rămân deschise. Liderii statelor membre au amânat o decizie referitoare la un eventual „paşaport de vaccinare", cerut, de exemplu, de Spania şi Grecia.
În Regatul Unit, restricţiile impuse de guvern par să nu aibă efectul scontat. Peste 39.000 de bolnavi sunt internați, cu 80% mai mult decât în perioada de vârf din primăvara lui 2020.
Cadrele medicale luptă cu o nouă variantă, mai contagioasă, a virusului, dar şi cu cei care încă neagă existenţa lui.
Umeer Waheed, Spitalul Hammersmith, Londra: „E frustrant, citesc mult pe reţelele sociale despre teorii ale conspiraţiei, despre spitale goale. Mi-ar plăcea să-i invit pe toţi aceşti oameni în spital şi să le arăt ce se întâmplă cu adevărat. E o zonă de război acolo, avem de-a face cu un război. E a două oară (n.r.de la începutul pandemiei) şi nu ştiu dacă nu se va mai întâmpla din nou.”
Autorităţile îşi pun speranţele în campania de vaccinare. Până acum, au fost imunizați în jur de cinci milioane de oameni, iar ritmul este de 200 de vaccinări pe minut. La fel de alert crește, însă, și numărul internărilor.
Umeer Waheed, Spitalul Hammersmith, Londra: „E de neoprit, începe la prima oră a dimineţii, iar numărul internărilor nu scade. Suntem aici 12, 15 ore pe zi când suntem de gardă, avem pauze foarte scurte şi pacienţii continuă să vină.”
Pentru a limita răspândirea virusului, autorităţile au majorat amenzile pentru petrecerile cu mai mult de 15 persoane: 800 de lire sterline pentru participanţi, 10.000, pentru organizatori.
Irlanda de Nord a prelungit carantina cu patru săptămâni, iar guvernul de la Londra speră că va putea ridica din restricții abia din martie încolo.
În Uniunea Europeană, liderii statelor membre au stabilit să păstreze graniţele deschise în cadrul UE, pentru muncitori şi pentru libera circulaţie a mărfurilor. Au luat în calcul, totuşi, anumite restricţii.
Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene:„Propunem introducerea unei noi categorii, „zona roşu închis", în regiunile unde virusul este foarte răspândit. Celor care călătoresc din aceste regiuni li se poate solicita un test negativ înainte de plecare, dar şi să intre în carantină la sosire, în spaţiul Uniunii.”
Dornice să relanseze turismul, Spania şi Grecia au cerut certificat de vaccinare anti-COVID-19. Liderii Uniunii Europene au stabilit însă că este prea devreme ca cetățenii imunizați să aibă anumite privilegii de călătorie.
Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene: „Sunt câteva necunoscute care trebuie luate în calcul, de exemplu, cele medicale. Vaccinarea încetineşte transmisia virusului de către persoana vaccinată? Nu avem un răspuns. Şi cât timp e vaccinarea eficientă? Nici asta nu ştim cu certitudine.”
Israelul, care şi-a imunizat deja un sfert din populaţie, are în plan o strategie pentru aşa-numitul „paşaport verde". Toţi cei vaccinați cu ambele doze se pot înregistra online pentru obținerea unui document ce permite călătoriile „la liber". Cu alte cuvinte, nu mai stau în carantină la revenirea în țară.
În Olanda, deşi numărul de infectări a scăzut, de sâmbătă intră în vigoare interdicţia de a circula pe timp de noapte. Este pentru prima dată după Al Doilea Război Mondial, când oficialii iau o astfel de măsură. Olandezii nu-și mai pot părăsi locuințele după ora 21, în caz contrar riscă să fie amendați cu aproape o sută de euro.
Sursa: Pro TV
Etichete: restrictii, carantina, bilant coronavirus, coronavirus europa,
Dată publicare:
22-01-2021 13:56