Situație dramatică în Liban. Ar putea avea loc o creștere a infectărilor cu Covid-19 din cauza exploziei

Ultima actualizare: 18-08-2020 10:11
Imaginile dezastrului din Beirut. Stare de urgență în capitala Libanului după explozie
Getty

Libanul se confruntă cu o creștere a cazurilor de coronavirus după explozia devastatoare din Beirut, care a ucis peste 100 de persoane și a rănit alte câteva mii la începutul acestei luni.

Oficialii din Sănătate cer o perioadă de izolare de cel puțin două sătpămâni, pentru a reuși să țină epidemia sub control, transmite Daily Mail.

Se preconizează că numărul de infectări va crește în urma exploziei care a avut loc în Beirut, la începutul lunii.

În urma exploziei, spitalele orașului au devenit pline, iar două dintre acestea, care avea un important rol în tratarea pacienților cu Covid-19 au fost afectate.

După tragedie, autoritățile avertizează asupra faptului că în perioada următoare numărul de infectări ar putea crește din cauza numărului mare de înmormântări, aglomerării din spitale și a oamenilor care caută prin dărâmături.

O altă cauză ar putea fi protestele și manifestațiile care au izbucnit la scurt timp după explozie, oamenii cerând demisia politicienilor de la putere.

Inițial, măsurile stricte impuse au ținut sub control epidemia din țară, dar situația s-a schimbat după ce multe dintre ele au fost relaxate, printre care și redeschiderea aeroportul internațional în luna iulie.

Ministrul Sănătății, Hamad Hassan, a avertizat că numărul de persoane infectate ar putea fi mult mai mare în realitate. Oficialii cer acum o nouă perioadă de izolare, precum și alte măsuri, precum purtarea măștii de protecție.

„Este o problemă de viață și de moarte”, a mai spus Hassan, adăugând că în curând spitalele private și publice ar putea să nu mai facă față.

Libanul a extins cu o lună starea de urgenţă pentru Beirut. Nou bilanţ al deceselor provocate de deflagraţie. O echipă FBI participă la anchetă
 

Autorităţile libaneze au anunţat luni seară că extind cu o lună starea de urgenţă impusă în capitala Beirut, unde a fost declarată la scurt timp după exploziile din 4 august care au distrus o mare parte din oraş. Luni, bilanţul deceselor provocate de deflagraţie a ajuns la 180, relatează TVE.

Starea de urgenţă a fost extinsă până pe 18 septembrie, a anunţat biroul prim-ministrului în funcţiune Hasan Diab. Decizia a fost luată de preşedintele republicii, Michel Aoun, şi de şeful Executivului, transmite News.ro.

Parlamentul libanez a aprobat pe 13 august starea de urgenţă pentru Beirut, declarată de Guvern după catastrofa provocată de explozia a 2.750 de tone de nitrat de amoniu care se aflau de şase ani într-un depozit din portul oraşului.

Libanul se află, de asemenea, în stare de urgenţă începând din 15 martie din cauza pandemiei de Covid-19. În urma incidentului din 4 august, numărul de cazuri de infectare a crescut. Ministerul Sănătăţii a anunţat luni 456 de noi cazuri de infectare, cel mai mare număr înregistrat din 21 februarie. În total, în Liban au fost raportate 9.337 de contaminări şi 105 decese asociate bolii.

Luni, autorităţile libaneze au anunţat că numărul persoanelor decedate în urma exploziilor a ajuns la 180, iar echipele de căutare continuă să lucreze pentru recuperarea cadavrelor în epicentrul deflagraţiei. În urmă cu o săptămână s-a renunţat la ideea că ar exista supravieţuitori în zona exploziei şi în împrejurimi.

Peste 6.000 de oameni au fost răniţi, potrivit Ministerului Sănătăţii, număr care nu a mai fost actualizat de câteva zile, iar peste 30 de persoane continuă să fie date dispărute.

Săptămâna aceasta, la cererea autorităţilor libaneze, în capitală urmează să ajungă o echipă a FBI pentru a participa la cercetări. Experţi din ţară şi din străinătate şi mai multe organizaţii au solicitat să fie întreprinsă o anchetă internaţională.

Cel puţin 600.000 de copii au fost afectaţi de exploziile din Beirut, fie direct, fie aflându-se acum în stare de şoc, a precizat luni Ted Chaiban, directorul Unicef pentru Orientul Milociu şi Africa de Nord.

Potrivit autorităţilor, apoximativ 300.000 de oameni au rămas fără adăpost. Unicef estimează că aproximativ 1.000 de copii au fost răniţi pe 4 august. Chaiban a declarat pentru Efe că organizaţia umanitară încearcă să obţină resurse financiare pentru ca minorii afectaţi să poată reveni la o viaţă normală, inclusiv la şcoală.

Unicef caută să strângă 46,3 milioane de dolari pentru răspunsul sanitar şi psihologic de care au nevoie copiii.

Judecătorul libanez însărcinat cu investigaţia exploziei, Fadi Sawan, a emis luni un ordin de arestare pe numele directorului general al vămii portuare, Badri Daher, după ce l-a interogat timp de patru ore.

Procurorul general, Ghassan Oueidat, a demarat proceduri legale pe numele a 25 de suspecţi, dintre care 19 se află deja în custodia poliţiei, inclusiv preşedintele consiliului de administraşie al portului, Hassan Koraytem, care va fi interogat de judecător marţi.

Tot marţi, vor fi interogaţi directorul vămii Chafic Merhi, directorul de securitate portuară Mohamed al-Awf şi şeful depozitelor din port, Michel Nakhoul.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO