Irakul efectueaza o ancheta pentru a stabili daca liderul SI a fost ucis sau nu in urma raidului coalitiei internationale
Irakul efectueaza o ancheta pentru a stabili daca liderul gruparii Statul Islamic (SI) Abu Bakr al-Baghdadi se afla sau nu printre liderii jihadisti vizati de raiduri aeriene ale coalitiei in nordul tarii, relateaza AFP, potrivit Mediafax.
"Pana in prezent nu sunt disponibile informatii fiabile", a declarat duminica un oficial irakian, intrebat daca Abu Bakr al-Baghdadi a fost ucis in raidurile efectuate de coalitie vineri la Mosul, impotriva a ceea ce Statele Unite au prezentat drept "o reuniune a liderilor SI".
"Informatia (cu privire la moartea lui al-Baghdadi) provine de la surse neoficiale si nu a fost confirmata. Lucram in continuare in acest sens", a adaugat oficialul. Televiziuni arabe afirma, de sambata, ca liderul si califul autoproclamat al SI a fost ranit, eventual ucis.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
La randul sau, Comandamentul american pentru Orientul Mijlociu (CENTCOM) "nu a putut sa confirme" daca liderul jihadistilor a fost prezent in locul in care au fost efectuate atacuri aeriene care au "distrus un convoi de vehicule alcatuit din camioane inarmate apartinand SI", in apropiere de Mosul.
Al doilea cel mai important oras irakian este unul dintre centrele nevralgice ale jihadistilor, dupa ce a cazut pe mana acestora in iunie, la inceputul ofensivei care a condus la cucerirea de catre organizatia extremista sunnita a unor sectoare importante din aceasta tara.
Moartea lui al-Baghdadi, un personaj discret, ar reprezenta un succes major al coalitiei internationale conduse de catre Statele Unite, care sprijina aerian fortele proguvernamentale - armata federala, peshmerga, militii siite si triburi sunnite - sa lupte impotriva jihadistilor la sol.
Americanii tocmai si-au dublat prezenta la sol in Irak, cu 1.500 de consilieri militari suplimentari. Bagdadul a salutat aceasta initiativa "tardiva", in contextul in care fortele irakiene nu reusesc sa recastige terenul pierdut in fata SI in vest si nord.
Consilierii urmeaza sa formeze si antreneze militari irakieni, a caror imagine a fost patata, iar capacitatile militare le-au fost diminuate in debandada din iunie, cand SI a preluat cu usurinta controlul asupra unui important arsenal de armament si vehicule abandonate.
Emisarul ONU Staffan De Mistura, la Damasc pentru a relansa eforturile de pace
In contextul in care bilantul razboiului din Siria a depasit 180.000 de morti incepand din 2011, emisarul special al ONU Staffan De Mistura se afla la Damasc pentru a discuta despre un "plan de actiune" vizand sa relanseze eforturile de pace.
Inainte de a-l intalni pe presedintele sirian Bashar al-Assad, el a purtat discutii "constructive" cu ministrul de Externe Walid Muallem, potrivit agentiei de stat Sana, care citeaza dosarul culoarelor umanitare catre Alep.
"Lucrez dur" pentru a gasi o solutie la razboiul civil, a declarat De Misruta, contactat de AFP.
Sursa: Mediafax
Etichete: irak, teroristi, coalitia internationala, Abu Bakr al-Baghdadi, raid aerian,
Dată publicare:
10-11-2014 10:06