Scrisoarea secreta a presedintelui Americii catre liderul suprem al Iranului, despre teroristii Statului Islamic

07-11-2014 08:33


Barack Obama

Presedintele Barack Obama i-a scris in secret liderului suprem iranian pentru a discuta despre o posibila cooperare in lupta contra gruparii Statul Islamic, cu conditia sa existe un acord asupra programului nuclear al Teheranului.

Informatia a fost dezvaluita joi de Wall Street Journal, conform Mediafax. Astfel, Obama i-a trimis o scrisoare luna trecuta ayatollahului Ali Khamenei in care a evocat ceea ce a numit "lupta comuna" contra insurgentilor sunniti din SI, precizeaza cotidianul, citand "persoane informate despre aceasta corespondenta".

Iranul (o tara musulmana siita) si Statele Unite nu mai intretin relatii diplomatice incepand din 1979. Insa Iranul este considerat tot mai mult un stat susceptibil sa joace un rol in a ajuta la instaurarea stabilitatii in Siria si Irak. Refuzand sa nege sau sa confirme informatiile publicate de Wall Street Journal, purtatorul de cuvant al Casei Albe, Josh Earnest, a declarat ca "nu sunt in masura sa vorbesc despre corespondenta privata dintre presedinte si oricare alt lider al planetei".

Iranul si Grupul 5+1 (Statele Unite, Rusia, China, Franta, Marea Britanie si Germania) au termen pana la 24 noiembrie pentru a ajunge la un acord care sa permita Teheranului sa continue un program nuclear exclusiv civil in schimbul ridicarii sanctiunilor internationale. Pe de alta parte, comunitatea internationala acuza Teheranul ca vrea sa se doteze cu o bomba atomica. Earnest a afirmat ca, in cursul acestor negocieri, Iranul si Statele Unite au discutat despre amenintarea pe care o reprezinta extremistii sunniti. Insa el a reiterat pozitia americana, potrivit careia "Statele Unite nu vor coopeara militar cu Iranul, nu vor partaja datele serviciilor de informatii".

In scrisoarea sa, Obama ar fi subliniat ca orice cooperare cu Teheranul in lupta contra SI va depinde de semnarea unui acord global in dosarul nuclear. Potrivit Wall Street Journal, ar fi vorba de a patra scrisoare a presedintelui american adresata liderului suprem iranian de la venirea sa la Casa Alba in 2009. Oficiali americani au declarat pentru cotidian ca liderul iranian nu a raspuns niciodata personal acestor propuneri.

Unii dintre aliatii din regiune ai Washingtonului, ca Israelul si Arabia Saudita, au privit cu neincredere tentativa administratiei Obama de a discuta cu Iranul. Sursele citate de Wall Street Journal au precizat ca reprezentantii Casei Albe nu au informat in avans aceste tari cu privire la scrisorile lui Obama.

Sursa: Mediafax

VIDEO PROTVPLUS.RO