Silvio Berlusconi va demisiona, sustine un cosilier de-al sau
Premierul Italiei, Silvio Berlusconi, se afla in "dificultate" dupa plecarea unor membri din partidul sau, PdL, au recunoscut membri ai anturajului acestuia luni, in timp ce un consilier apropiat al lui "Il Cavaliere" evoca chiar "demisia" premierului.
"Ca Berlusconi este pe punctul de a ceda locul este de-acum un lucru clar, este o problema de ore, poate chiar de minute", a declarat Giuliano Ferrara, directorul ziarului Il Foglio, considerat un consilier influent pe langa Berlusconi.
In orice caz, pietele pariau in mod clar pe o demisie a lui Berlusconi, reactionand la zvonuri din presa italiana. Bursa a inregistrat o crestere de aproape 3 la suta, pe fundalul acestor speculatii, in timp ce nivelurile obligatiunilor incepeau sa se destinda.
Italia este vizata de speculatii inca din aceasta vara, pietele indoindu-se de capacitatea Guvernului Berlusconi de a pune in aplicare doua planuri de austeritate, adoptate in iulie si septembrie, dar si o serie de reforme economice promise Uniunii Europene (UE), la sfarsitul lui octombrie.
Membri influenti ai partidului lui Berlusconi, Poporul Libertatii (PdL), au recunoscut luni dimineata existenta unor "dificultati", in urma unei serii de plecari din partid, care risca sa lase Guvernul fara majoritate in Parlament, in cadrul unor voturi foarte importante care vor avea loc in zilele urmatoare.
"Nu este un climat de disperare politica, dar ne confruntam cu o serie de dificultati politice", a recunoscut liderul grupului parlamentar al PdL, Fabrizio Cicchitto.
Cicchitto a declarat ca Berlusconi si PdL intentioneaza ca imediat dupa un vot prevazut marti in Camera Deputatilor sa "reia initiativa politica in diferite directii", referindu-se la o posibila extindere a coalitiei PdL-Liga Nordului, care sa includa centristi.
El a facut aceste declaratii ca reactie la anuntul plecarii, de joi si pana in prezent, a trei deputati din cadrul PdL catre formatiunea de centru UDC, dar si fata de anuntul aparitiei unui grup de aproximativ 20 de "nemultumiti" in PdL, ale caror voturi nu mai sunt garantate. Potrivit presei, coalitia la putere nu mai detine majoritatea absoluta de 316 voturi in Camera Deputatilor.
Un alt membru influent al PdL, ministrul Renato Brunetta, a recunoscut "existenta catorva probleme ale Guvernului cu mandatele" pe care le controleaza in Parlament. De asemenea, influentul ministru de Interne Roberto Maroni, membru al Ligii Nordului, a declarat ca a primit informatii potrivit carora "s-ar parea ca Guvernul nu mai are majoritate" absoluta. In mod neobisnuit, Berlusconi a ramas la Roma, la sfarsitul acestei saptamani, si i-a sunt rand pe rand pe "recalcitranti", pentru a-i aduce la ordine.
Luni, a plecat sa isi petreaca ziua la Arcore, langa Milano. "PdL si Liga (Nordului) isi mentin o pozitie determinanta atat in Camera (Deputatilor), cat si in Senat si inca ramane de demonstrat ca Guvernul nu mai are majoritate" in Parlament, a spus Cicchitto, declarandu-se optimist cu privire la rezultatul votului de marti.
Guvernul se va confrunta si cu alte voturi-test, cum ar fi cel din Senat, la 15 noiembrie, asupra unui pachet de masuri bugetare si reforme promise la sfarsitul lui octombrie Uniunii Europene (UE), iar dupa aceea, pana la sfarsitul lunii, in Camera Deputatilor.