Servitorii, mai căutaţi decât IT-iştii în SUA. Sunt peste 3 milioane de joburi

31-07-2019 09:39


Poate că pare greu de crezut, dar, peste Ocean, cele mai în vogă domenii profesionale nu sunt informatică, robotica sau inteligenţa artificială. La mare căutare sunt angajaţi care să le satisfacă nevoile celor bogaţi, precum bucătari sau antrenori persona

Inegalitatea economică dintre bogaţi şi săraci, tot mai pronunţată după recesiunea brutală din 2008, a remodelat piaţa muncii. Cei mai înstăriţi americani câştiga chiar mai bine decât înainte de criză, aşa că îşi permit să scoată bani din buzunar pentru servicii personalizate. Lucru care a dus la creşterea explozivă a numărului de slujbe precum cea pe care o are acest bărbat. El este antrenor personal de sport.

Pe măsură ce, în marile oraşe, se înmulţesc persoanele supracalificate şi bine plătite, acestea au nevoie de oameni care pot găti şi pot face cumpărături pentru ele.

Mark Muro, expert Institutul Economic Brookings: "Există doar una sau două categorii de joburi care pur și simplu au explodat, cresc foarte rapid. E vorba de oameni care lucrează pentru bogătași, le-am putea spune chiar "servitori". Dar aceştia sunt oamenii de care depind sau au nevoie pentru diverse activităţi sociale sau fizice în casă cei înstăriți."

Cei care ocupa astfel de posturi sunt conştienţi de riscuri. Deşi aceste slujbe nu se bucura de siguranţă şi beneficiile posturilor tradiţionale, au, în schimb, avantajul că nu pot fi externalizate peste mări şi ţări. Şi oamenii care ocupa astfel de funcţii nu vor fi prea curând înlocuiţi de roboţi.

Melissa Furano Winstead, bucătar: “Uneori mi-aș dori să mă mut undeva unde viața e mai ieftină, dar știu că acolo n-aș câştiga aceiași bani, pentru că acolo pur și simplu n-ar exista jobul meu."

Potrivit Institutului Economic Brookings, în urmă cu doi ani, în Statale Unite, trei milioane de oameni ocupau asemenea posturi.

VIDEO PROTVPLUS.RO