Serghei Lavrov spune că Moscova este deschisă dialogului cu noua administraţie americană, după victoria lui Trump
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat joi că ţara sa este deschisă dialogului cu viitoarea administraţie americană după victoria republicanului Donald Trump în alegerile prezidenţiale, relatează EFE.
"Vom vedea dacă vor exista propuneri. Insist, nu noi am îngheţat relaţiile şi nu noi ar trebui să propunem restabilirea lor", a afirmat Serghei Lavrov în timpul unei vizite în Kazahstan.
"Dar dacă există o iniţiativă sinceră de a ne aşeza la masă fără cereri unilaterale şi de a discuta despre situaţia în care ne aflăm şi despre cum să mergem mai departe, nu vom fi noi cei care vor crea probleme", a adăugat ministrul rus de Externe.
Alegeri 2024
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
22:40
Ce a răspuns Nicolae Ciucă la întrebarea dacă a scris versurile manelei ce i-a fost dedicată de Dani Mocanu
22:10
„Cine poate să-l oprească pe Simion”. CTP: „În acest tur 1, fiecare candidat va fi pe barba lui, mai puțin dna Lasconi”
Cât priveşte viitoarele contacte cu echipa lui Donald Trump, şeful diplomaţiei ruse susţine Moscova nu s-a opus "niciodată" dialogului şi că preşedintele Vladimir Putin a afirmat în numeroase ocazii că "discuţiile sunt întotdeauna mai bune decât izolarea".
Şeful diplomaţiei ruse a apreciat că problemele din relaţiile ruso-americane sunt "foarte profunde" şi provin din atitudinea elitei americane de a încerca să elimine orice concurent pe scena internaţională care ameninţă hegemonia SUA.
Referitor la o soluţionare paşnică în Ucraina, Serghei Lavrov a spus că Moscova este dispusă să abordeze orice "idee concretă şi rezonabilă", dar şi-a exprimat regretul că aliaţii europeni ai SUA insistă să susţină planurile preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, ceea ce nu face decât să ducă situaţia într-o "fundătură".
El a denunţat faptul că mulţi politicieni occidentali "raţionali" sunt conştienţi de acest lucru, dar "nu mai pot renunţa la poziţiile lor (...) de sprijin total pentru Ucraina".
În acelaşi timp, ministrul rus de Externe a declarat că Moscova nu va pune piedici în cazul în care Donald Trump decide să o înlocuiască pe actuala şefă a misiunii diplomatice a SUA în Rusia, Lynne Tracy, în timp ce a declarat că viitorul ambasador rus la Washington nu a trecut încă etapele obişnuite de desemnare.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, nu a exclus joi posibile contacte între Vladimir Putin şi Donald Trump înainte de inaugurarea preşedintelui ales al SUA, pe 20 ianuarie.
"Nu este exclus. El a spus că îl va suna pe Putin înainte de inaugurare. Sunt cuvintele lui", a spus Peskov, referindu-se la o declaraţie care ar fi fost făcută anterior de Donald Trump, însă nu a confirmat cine va reprezenta Rusia la ceremonia de inaugurare a celui de-al 47-lea preşedinte al SUA.
Până în prezent, Vladimir Putin nu l-a felicitat pe Donald Trump pentru victoria sa în alegeri, lucru pe care l-au făcut numeroşi lideri mondiali, inclusiv mai mulţi din spaţiul post-sovietic, precum Volodimir Zelenski şi principalul aliat al Kremlinului, Aleksandr Lukaşenko, liderul belarus.
Anterior, publicaţia "Verstka" (desemnată drept "agent străin" de autorităţile ruse), citând o sursă parlamentară, a dezvăluit că preşedintele Putin l-a felicitat pe Donald Trump "prin nişte cunoscuţi". O sursă apropiată Kremlinului a explicat publicaţiei că felicitările au fost transmise prin intermediul Ministerului de Externe al Rusiei. Într-un comentariu pentru postul de televiziune RTVI, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a dezminţit aceste informaţii.
Se aşteaptă ca preşedintele Vladimir Putin să abordeze această problemă în timpul discursului său de joi după-amiază din cadrul Forumului anual rus de la Valdai (4-11 noiembrie), care are loc în staţiunea Soci de la Marea Neagră.