Serbia salută decizia României de a nu participa la Summitul UE-Balcanii de Vest

03-04-2018 19:28

Ivica Dacic

Șeful diplomației sârbe, Ivica Dacic, a salutat, luni, decizia României, Spaniei și Cipru de a nu participa la principala dezbatere din cadrul reuniunii Uniunea Europeană-Balcanii de Vest, care va avea loc în 17 mai la Sofia.

Potrivit ministrului sârb de Externe, cele trei ţări sunt împotriva denumirii „Balcanii de Vest (în format de) Şase'', deoarece aceasta înseamnă că pune pe toţi pe picior de egalitate, chiar dacă cei şase participanţi nu au acelaşi statut, şi doresc ca grupul să fie denumit „Balcanii de Vest'', informează Agerpres.

„Acest lucru ne apără de o cerere din partea UE de a recunoaşte Kosovo, care nu este recunoscut de către cinci state membre ale UE'', a afirmat Dacic, referindu-se la România, Spania, Grecia, Cipru şi Slovacia, care au refuzat să recunoască independenţa Kosovo, proclamată unilateral de către Pristina în 2008.

Serbia consideră Kosovo drept teritoriul său. Potrivit sursei citate,un acord obligatoriu din punct de vedere juridic „poate conţine orice, dar nu poate conţine o independenţă implicită şi explicită a Kosovo, dacă Serbia nu o doreşte, iar Serbia nu o doreşte şi nu o va dori''.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO