Zece jihadisti cu legaturi in ISIS, care planuiau atentate in Rusia, arestati. Ce au gasit anchetatorii in timpul operatiunii

Dată publicare: 13-11-2016 13:36
Dată actualizare: 16-11-2016 07:07


rusia

Un grup de jihadisti arestati de serviciile de securitate ruse planificau atacuri simultane similare cu cele de la Paris in mai multe locuri publice din Moscova si Sankt-Petersburg, relateaza duminica mass-media ruse, citand surse oficiale, potrivit AFP.

Serviciul Federal de Securitate (FSB, fostul KGB) a anuntat sambata ca a arestat zece cetateni originari din Asia Centrala, avand legatura cu gruparea jihadista Statul Islamic (SI), care ar fi planificat "o serie de acte de terorism si de sabotaj la Moscova si Sankt Petersburg", relateaza Agerpres.

Potrivit site-ul de stiri din St. Petersburg Fontanka.ru, cele sapte persoane arestate in acest oras sunt suspectate de planificarea unor atacuri impotriva a doua centre comerciale importante.

La randul sau, Rossiiskaia Gazeta a indicat sambata, citand surse din serviciile secrete, ca persoanele arestate "planificau atacuri teroriste similare cu scenariul de la Paris", unde atentatele revendicate de Statul Islamic s-au soldat cu 130 de morti acum un an, in apropierea unui stadion si pe terasele unor cafenele si restaurante, precum si intr-o sala de concerte.

"Mai multe dispozitive explozive urmau sa fie detonate simultan in locuri foarte aglomerate. In acelasi timp, in mai multe cartiere ale orasului, unii teroristi (...) urmau sa deschida focul din arme automate asupra multimii", afirma ziarul.

Rossiiskaia Gazeta sustine ca cei arestati formau "un grup terorist profesionist".

In timpul arestarii suspectilor, au fost confiscate patru bombe artizanale, arme de foc, detonatoare, munitii si echipamente de comunicatie, potrivit FSB.

Operatiunea a fost efectuata in comun cu fortele de securitate din Tadjikistan si Kargazstan, doua foste republici sovietice cu populatie majoritar musulmana din Asia Centrala, potrivit FSB, care sustine ca persoanele arestate au recunoscut ca au avut contacte cu lideri ai Statului Islamic din Orientul Mijlociu.

Conform autoritatilor din Tadjikistan si Kargazstan, o mie de tadjici si circa 500 de kargazi lupta in randurile Statului Islamic in Siria si Irak.

Ministerul de Interne din Tadjikistan a indicat ca a aflat de pregatirea atacurilor de la un complice local al grupului si a avertizat autoritatile ruse.

FSB a publicat imagini cu un suspect incatusat, care pare a fi un adolescent si afirma ca este cetatean tadjik. El mai spune ca a vrut sa comita "un atac terorist" la Moscova si ca fratele sau lupta printre jihadistii din Siria.

Potrivit site-ului Fontanka.ru, persoanele arestate in St. Petersburg "urmeaza orbeste ideologia Statului Islamic", iar una dintre ele sustine ca ar fi luptat in Siria.

Anuntul arestarii grupului de presupusi jihadisti intervine in timp ce Rusia desfasoara de putin peste un an o campanie de bombardamente aeriene in Siria, in sprijinul fortelor presedintelui Bashar al-Assad, asigurand ca nu ii vizeaza decat pe jihadisti, in special gruparea Statul Islamic
 

Sursa: AFP

Tags: rusia, isis, atentat,


VIDEO PROTVPLUS.RO