Seful serviciilor secrete din Coreea de Nord, destituit din functie pentru abuz de putere. Ordinul dat de Kim Jong-Un

Ultima actualizare: 06-02-2017 07:07
Kim Jong Un se uita prin binoclu FOTO AGERPRES

Seful serviciilor secrete nord-coreene a fost destituit pentru abuz de putere.

Acestar ar fi jucat un rol principal in executarea lui Jang Song-thaek, unchiul tanarului lider nord-coreean Kim Jong-Un, potrivit unei surse bine informate de la Seul, citate vineri de agentia de presa Yonhap, conform Agerpres.

Kim Won-hong (72 de ani) a fost inlaturat de la conducerea Ministerului Securitatii Statului la mijlocul lunii ianuarie, el fiind totodata retrogradat de la general de 4 stele la 2 stele, potrivit sursei mentionate.

"Ministrul Securitatii Statului a fost destituit din cauza problemelor expuse in urma unei inspectii de amploare ce a vizat ministerul sau, efectuata de Biroul executiv al Partidului Muncitorilor la sfarsitul anului trecut", conform sursei Yonhap.

Kim Won-hong a fost numit in aprilie 2012 in calitate de ministru al Securitatii Statului si a orchestrat in decembrie 2013 executarea lui Jang Song-thaek, cu sprijinul conducerii partidului.

Potrivit expertilor, principala cauza a acestei destituiri ar fi un conflict intern in cadrul regimului de la Phenian din considerentul concentrarii unei prea mari puteri in mainile Ministerului Securitatii Statului, care ar fi devenit despotic.

Ministerul Unificarii de la Seul a confirmat demiterea lui Park Won-hong. Purtatorul de cuvant al ministerului, Jeong Joon-Hee, a declarat intr-o conferinta de presa vineri dimineata ca "ministrul nord-coreean al Securitatii Statului a fost retrogradat de la general de 4 stele la 2 stele, apoi destituit dupa un interogatoriu" la Biroul executiv al Partidului Muncitorilor din Coreea (WPK). Liderul nord-coreean si-a destituit consilierul sau cheie "care a pus in aplicare un regim de teroare", a adaugat acelasi purtator de cuvant.

Ministerul Securitatii Statului are o autoritate puternica, in atributiile sale intrand supravegherea lagarelor de prizonieri politici si arestarea celor care incearca sa fuga din tara.

Conform unor informatii neverificate, liderul regimului de la Phenian, Kim Jong-Un, ar fi executat peste 100 de inalti militari si cadre guvernamentale in incercarea de a-si consolida autoritatea.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO