Șeful NATO, amenințare fără precedent la adresa lui Vladimir Putin: „Reacția noastră va fi devastatoare”
31 de șefi de state și de guverne se întâlnesc, miercuri, la Paris pentru a discuta despre războiul din Ucraina și perspectivele de pace. România va fi reprezentată de președintele interimar, Ilie Bolojan.
Marți seară, Emmanuel Macron a anunțat un nou ajutor militar pentru Kiev, de 2 miliarde de euro. Liderul francez s-a întâlnit la palatul Elysee cu omologul său ucrainean.
Volodimir Zelenski a făcut din nou apel la comunitatea internațională să pună presiune pe Rusia pentru a accepta un armistițiu.
Vladimir Putin pregătește o nouă ofensivă, în regiunile Sumî și Harkov, a spus Zelenski, într-un interviu acordat publicației „Le Figaro”.
În ajunul summitului de la Paris, Emmanuel Macron l-a primit pe președintele ucrainean la Palatul Elysee. Au avut mai întâi o discuție tete a tete, apoi au participat la o conferință de presă comună.
Emmanuel Macron, președintele Franței: „Pot anunța astăzi 2 miliarde de euro, sprijin militar suplimentar din partea Franței, pentru Ucraina. Acest ajutor suplimentar constă în rachete antitanc Milan, rachete Mica, cu care sunt dotate avioanele Mirage livrate, rachete de apărare sol-aer (de tip) Mistral, tancuri (de tip) AMX-10 RC, precum și numeroase muniţii și drone”.
Potrivit președinției franceze, cei doi lideri s-au întâlnit mai devreme pentru a pregăti summitul de astăzi, pe tema Ucrainei. Peste 30 de delegații oficiale vor sosi la Palatul Elysee, din state membre NATO, din Uniunea Europeană sau din afara ei, precum Marea Britanie, Norvegia sau Islanda.
Analiștii politici au numit reuniunea drept „coaliția voluntarilor", pentru că se va vorbi despre modul în care poate fi sprijinită militar Ucraina, cum poate contribui fiecare țară și modalitățile de finanțare.
Emmanuel Macron, președintele Franței: „Rusia nu poate avea un cuvânt de spus în ceea ce privește sprijinul pe care i-l dăm Ucrainei și nici nu poate dicta condițiile acestei păci durabile, deoarece este în joc suveranitatea Ucrainei și securitatea tuturor europenilor. Pe 11 martie, la Jeddah, Ucraina a exprimat clar acordul său pentru o încetare completă și necondiționată a focului pentru 30 de zile. Ne așteptăm la același angajament din partea Rusiei”.
Felul în care abordează Casa Albă negocierile de pace cu Moscova îi alarmează atât pe ucraineni, cât și pe aliații lor.
Steve Witkoff, emisarul lui Trump în Rusia: „Vreau ca Ucraina sa fie mulțumită de acordul de pace și vreau ca si Rusia sa fie mulțumită. Vrem ca ambele tabere sa primească satisfacție într-o anumita măsură. Nu-l privesc pe (Vladimir) Putin drept băiatul rău în povestea asta. Este o situație foarte complicata acolo. Niciodată nu este doar un vinovat”.
În acest context, fostul comandant al armatei ucrainene și-a exprimat scepticismul față de clauza de solidaritate a Tratatului Nord-Atlantic.
Valeri Zalujni, ambasador al Ucrainei la Londra, fost comandant șef al Forțelor Armate ale Ucrainei: „Statele baltice înțeleg foarte bine ca Articolul 5 nu are acoperire și nici nu va avea. Și Polonia înțelege asta. România, în general, înțelege totul, dar tace”.
Aflat la Varșovia, secretarul general al NATO a ținut să contrazică aceasta evaluare.
Mark Rutte, secretarul general al NATO: „Dragă Donald, dă-mi voie să o spun răspicat. Când vine vorba de apărarea Poloniei și, în general, a teritoriului NATO, dacă cineva își face socoteala că poate scapă nepedepsit dacă atacă Polonia sau orice alt aliat, atunci se va confrunta cu forța alianței noastre feroce. Reacția noastră va fi devastatoare. Asta trebuie să-i fie foarte limpede lui Vladimir Vladimirovici Putin și oricui altcuiva s-ar gândi să ne atace”.