Șeful Hezbollah se laudă că folosește noi tipuri de arme și promite că va continua să atace la granița cu Israelul
Şeful mişcării Hezbollah din Liban, Sayyed Hassan Nasrallah, a declarat sâmbătă că gruparea sa armată foloseşte noi tipuri de arme, promiţând că frontul din sudul ţării împotriva inamicului său jurat va rămâne activ.
A fost pentru a doua oară de la începutul războiului dintre Israel şi Hamas când Sayyed Hassan Nasrallah, secretarul general al Hezbollah, apare în public şi vorbeşte despre lupta cu Israelul. În primul său discurs, rostit la începutul acestei luni, el a declarat că există posibilitatea ca luptele de pe frontul libanez să se transforme într-un război în toată regula.
Nasrallah a declarat sâmbătă că a avut loc "o îmbunătăţire" a operaţiunilor Hezbollah de-a lungul frontului cu Israelul. "A existat o îmbunătăţire cantitativă a numărului de operaţiuni, a dimensiunii şi a numărului de ţinte, precum şi o creştere a tipului de arme", a declarat Nasrallah într-un discurs televizat.
Alegeri 2024
21:03
Cum arată buletinele de vot pentru al doilea tur de scrutin de la prezidențiale. FOTO
20:58
Pîrvulescu: Sunt convins că Ciolacu vrea să fie premier. Matematica, favorabilă lui Georgescu. Lasconi depinde de votul PSD
19:42
Kelemen Hunor: UDMR o susține pe Elena Lasconi în turul 2 al alegerilor prezidențiale
19:40
Marcel Ciolacu, după decizia CCR: „Românii au dat un cartonaș galben întregii clase politice”
El a anunţat că Hezbollah a folosit o rachetă cunoscută sub numele de Burkan, descriind încărcătura explozivă a acesteia ca fiind între 300 şi 500 de kilograme, şi a confirmat că grupul a folosit pentru prima dată drone cu explozibil.
Nasrallah a declarat că grupul a lovit, de asemenea, pentru prima dată oraşul Kiryat Shmona din nordul Israelului, ca represalii pentru uciderea a trei fete şi a bunicii lor, în Liban, la începutul acestei luni.
"Acest front va rămâne activ", a promis el.
Hezbollah are schimburi de tiruri cu forţele israeliene la frontiera libanezo-israeliană începând din 8 octombrie, cel puţin 70 dintre luptătorii săi fiind ucişi. De asemenea, mai mulţi civili au fost ucişi.
Însă bombardamentele de tip "dinte pentru dinte” au fost în mare parte limitate la graniţă, iar Hezbollah a lovit în principal ţinte militare.
Gruparea Hezbollah, fondată în 1982 de Gardienii Revoluţiei din Iran, este vârful de lance al unei alianţe de mişcări din regiune susţinute de Teheran, fiind ostilă Israelului şi Statelor Unite.
Israelul şi-a înăsprit asediul asupra Fâşiei Gaza, condusă de Hamas, după atacul transfrontalier din 7 octombrie al grupării care, potrivit Israelului, a ucis aproximativ 1 200 de persoane, în timp ce peste 240 au fost luate ca ostatice în enclava palestiniană. Autorităţile sanitare din Gaza spun că peste 11.000 de persoane - multe dintre ele femei şi copii - au fost ucise de când Israelul a început atacul asupra micii fâşii de coastă cu 2,3 milioane de locuitori.