Șeful grupului Wagner: ”Înainte luptam cu armata ucraineană profesionistă. Mai nou dăm doar de bătrâni și copii în Bahmut”

×
Codul embed a fost copiat

Vladimir Putin i-a convocat la raport, ce-i drept de la distanţă, pe responsabilii serviciilor militare şi de securitate.

Aparent a cerut propuneri pentru noi măsuri antiteroriste în urma presupusei infiltrări de joi a unor sabotori ucraineni pe teritoirul Rusiei.

În presa internaţională exista consens asupra caracterului înscenat al incidentului. Dar acesta care ar putea servi drept pretext pentru ca Putin să escaladeze conflictul din Ucraina şi să declare război în toate puterea cuvântului.

Liderul rus a tras aceste concluzii în şedinţa săptămânală a Consiliului de Securitate al ţării, care a început mult după ora prevăzută. Întârzierea a aprins speculaţiile că Putin ar urma să schimbe statutul operaţiunii speciale din Ucraina în război în toată regula.

În primul rând, asta i-ar permite o mobilizare amplă, dar şi înăsprirea restricţiilor în domeniul drepturilor civile şi accentul pe o economie de război. Picătura care i-ar fi umplut paharul a fost aşa zisul atac terorist de joi, când - potrivit Kremlinului - zeci de sabotori ucraineni ar fi pătruns pe teritoriul rusesc, unde ar fi luat ostatici şi ar fi tras în civili înainte să fie eliminaţi de FSB.

Citește și
Blinken și Lavrov
Blinken către Lavrov la G20: „Terminați cu acest război de agresiune”

Vladimir Putin: ”Această crimă a fost comisă de neonaziști și de stăpânii lor”.

Dmitri Peskov, purtător de cuvând al Kremlinului: ”Era implementat un regim special la graniţa (cu Ucraina). Acum s-au luat măsuri suplimentare. Evident, incidentul terorist de joi este investigat și vor fi luate măsuri să nu se repete așa ceva”.

Singurele probe ar fi 2 clipuri în care 4 bărbaţi tineri îndemnau populaţia rusă să se revolte împotriva regimului. Iar FSB a difuzat imagini cu o maşină ciuruită de gloanţe şi şoferul mort în scaun, acţiuni pe care le-ar fi săvârşit presupuşii terorişti.

Dar acţiunea aşa-zişilor naţionalişti ucraineni a fost revendicata de Corpul voluntarilor ruşi, care luptă alături de forţele ucrainene încă din august 2022. În urmă cu trei luni, unul dintre ei era intervievat de jurnaliştii CNN.

Reporter: Ce crezi despre Rusia, acum?

Bărbat: Pentru noi este dușmanul, orice ar fi.

Kievul a negat orice implicare în presupusa incursiune peste graniţă şi a calificat sceneta drept provocare deliberată.

Declarații contradictorii în ambele tabere

Trecând la situaţia concretă de pe front, cele două tabere se duelează în declaraţii contradictorii despre soarta Bahmutului.

Prigozhin, șeful grupului Wagner: ”Înainte luptăm cu armata ucraineană profesionistă. Mai nou dăm doar de bătrâni și copii în oraș. Zilele lor în Bahmut sunt numărate, una, maximum două. Le dăm șansa să părăsească orașul, care este practic încercuit”.

Kievul în schimb reafirma că va apăra Bahmutul cât îi va sta în putinţă. Cucerirea oraşului minier ar asigura ruşilor acces la autostrada care leagă Donbasul de Mariupol, dar şi la restul teritoriilor estice pe care le controlează trupele Kievului.

Roman Svitan, expert militar și colonel în rezervă: ”Bahmutul în sine e o zonă bine fortificată. Dar, ca s-o păstram așa trebuie să controlăm legătura cu să-i zicem "teritoriul principal" al țării, prin Chasiv Yar. Rușii sunt sugrumați pretutindeni și nu pot avansa în nicio direcție cu excepția zonei Bahmut, care a devenit un simbol pentru ei. Au pretins de mai multe ori că au capturat Bahmutul. Pentru ei a devenit un fel de capcană propagandistică din care nu mai pot ieși”.

Luat la întrebări cu ocazia reuniunii ministeriale G20 din India, şeful diplomaţiei ruse a pus placa obişnuită.

Sunjoy Joshi, Fundația Research India: Care este ieșirea? Cum vedeți încheierea războiului? Că doar nu poate dura la nesfârșit! Vreți să repetați Afganistanul?

Sergei Lavrov: ”Ați fi un propagandist ideal pentru URSS... cu pledoariile astea pentru pace. Încerc să vă explic că situația nu e în alb și negru, că nu se vorbește deloc de suferințele alor noștri. Putin a explicat foarte clar că nu am avut de ales”.

Cum nu s-a mai întâmplat de când ruşii au pierdut Hersonul, un faimos regizor rus şi-a permis declaraţii diferite de linia Kremlinului.

Karen Șahnazarov, director general al "Mosfilm" și artist emerit al federației Ruse: ”Este într-adevăr o situație care poate avea cele mai grave consecințe pentru noi în cazul în care pierdem. Și trebuie să recunoaștem că am putea pierde! Rusia a subestimat unitatea Vestului, iar dacă când Occidentul simte că poate câștiga, va încerca să... câștige. Zelenski este periculos!. Nu e deloc prost. Joacă un rol major în această poveste. Nu este doar o păpușă”.

Șahnazarov a atras atenția că societatea rusă părea stabilă atât în 1916, cât și înainte de destrămarea URSS, dar, deodată, s-a dovedit că nu era aşa de stabilă.

 

Citește și...
Medvedev avertizează NATO că livrarea de avioane Ucrainei echivalează cu intrarea în război împotriva Rusiei
Medvedev avertizează NATO că livrarea de avioane Ucrainei echivalează cu intrarea în război împotriva Rusiei

Dmitri Medvedev a avertizat NATO să nu pună la dispoziţia Ucrainei avioane de luptă şi să le asigure întreţinerea în Polonia, spunând că acest lucru ar echivala cu intrarea în război direct împotriva Rusiei. 

Blinken către Lavrov la G20: „Terminați cu acest război de agresiune”
Blinken către Lavrov la G20: „Terminați cu acest război de agresiune”

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a vorbit cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov timp de 10 minute joi la New Delhi în cadrul întâlnirii G20, scrie Sky News.

Chişinăul condamnă oficial agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. Moscova a reacționat imediat
Chişinăul condamnă oficial agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. Moscova a reacționat imediat

Parlamentul de la Chişinău a votat joi o Declaraţie prin care condamnă războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei şi se alătură eforturilor statelor democratice de înfiinţare a unui tribunal care să condamne crimele de război comise de Moscova.

Recomandări
Premieră. SUA sunt de acord cu înființarea unui Tribunal Special care să judece ”agresiunea” Rusiei în Ucraina
Premieră. SUA sunt de acord cu înființarea unui Tribunal Special care să judece ”agresiunea” Rusiei în Ucraina

Statele Unite anunţă marţi că sunt în favoarea înfiinţării unui Tribunal Special care să judece ”agresiunea” Rusiei în Ucraina şi care să fie ”înrădăcinat în sistemul judiciar ucrainean”, relatează AFP.

 

România și Polonia vor face achiziții comune de tehnică militară. Este anunțul făcut de șefii guvernelor celor două țări
România și Polonia vor face achiziții comune de tehnică militară. Este anunțul făcut de șefii guvernelor celor două țări

România și Polonia vor face achiziții comune de tehnică militară, au anunțat șefii guvernelor celor două țări, reuniți la București. Elicoptere, muniție și sisteme de avertizare împotriva atacurilor aeriene ar putea fi pe lista de cumpărături.

Plafonarea preţurilor la RCA și Legile Educației, pe agenda şedinţei de Guvern de miercuri
Plafonarea preţurilor la RCA și Legile Educației, pe agenda şedinţei de Guvern de miercuri

Guvernul va discuta, în şedinţa de miercuri, proiectele de legi care vizează educaţia, dar şi plafonarea preţurilor la RCA.