Şeful diplomaţiei UE, circumspect faţă de anunţul privind o retragere a forţelor ruse din Crimeea
Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, s-a arătat circumspect miercuri faţă de anunţul privind o retragere a forţelor ruse din Crimeea, subliniind că acesta trebuie mai întâi „verificat”, relatează AFP, citată de Agerpres.
„Dacă ar fi adevărat", ar fi, „fără îndoială", un semn de detensionare a situaţiei, a comentat foarte prudent Borrell pe postul de radio France Inter. „Trebuie mereu verificat", a adăugat el.
„Sunt poate semne încurajatoare (...), dar pe de altă parte sunt şi semne îngrijorătoare", a mai spus înaltul diplomat european, referindu-se la apelul Rusiei la recunoaşterea teritoriilor separatiste din estul Ucrainei.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
„Rusia se joacă. Într-o zi ne spune că este posibil orice, că va reveni la masa negocierilor, iar în altă zi trimite o escadră în Marea Neagră", a comentat Borrell.
Ministerul Apărării din Rusia a anunţat miercuri că unităţile care şi-au încheiat manevrele militare în peninsula ucraineană Crimeea, anexată de Moscova în 2014, se întorc în cazărmile în care sunt încartiruite cu titlu permanent. Totodată, ministerul rus a publicat un video cu o coloană de echipament militar rusesc şi de trupe care părăsesc Crimeea, în condiţiile în care guvernul SUA anunţa că apreciază posibilă o incursiune rusă în Ucraina înaintea încheierii Jocurilor Olimpice de iarnă din China, duminică.
Marţi, Duma de Stat de la Moscova a votat un apel adresat preşedintelui Vladimir Putin pentru ca Rusia să recunoască independenţa celor două regiuni separatiste din estul Ucrainei, Doneţk şi Lugansk.
SUA şi aliaţii din NATO acuză că Rusia pregăteşte un nou atac asupra Ucrainei după anexarea peninsulei Crimeea în 2014, acuzaţie pe care Moscova o neagă.