Secretele insulei Alcatraz, dezvăluite prin tehnologie. O hartă tridimensională a scos la iveală locuri ascunse un secol
Insula Alcatraz, faimoasă pentru închisoarea cu același nume, și-a dezvăluit secretele unei echipe de tehnicieni pasionați de situri istorice. Aceștia au folosit tehnologia pentru a filma locuri considerate periculoase și inaccesibile omului.
Cu ajutorul informațiilor și imaginilor culese, au creat prima hartă tridimensională a insulei și au scos la iveală părți ale locului care au rămas ascunse mai bine de un secol.
Tehnologia în ajutorul cercetării
Cercetătorii au folosit o dronă de 100 de mii de dolari ca să filmeze locuri inaccesibile omului pe insula Alcatraz.
Pete Kelsey, cercetător: „Am trimis drona în unele dintre cele mai groaznice locuri pe care vi le puteți imagina. Țevi de canalizare, rezervoare, coșul centralei de energie.”
A fost trimis în explorare și un câine robot. Iar un sistem de lasere a ajutat la crearea modelului tridimensional fidel originalului.
Pete Kelsey, cercetător: „Vedem un fel de radiografie sau chiar o tomografie a întregii insule. Ce observăm în aceste imagini este de fapt o clădire modernă, care are aproximativ o sută de ani și care este construită chiar în fața porții, din perioada Războiului Civil și care reprezenta intrarea în Alcatraz. Și pentru că au fost lipite una de cealaltă, această placă de deasupra porții a fost ascunsă. Drept urmare, prin accesul la aceste date, avem parte de o perspectivă nemaivăzută în ultimul secol.”
Istoria fortăreței și închisorii Alcatraz
Fortăreața Alcatraz a fost construită în 1859 și folosită ca închisoare pentru prizonierii din Războiul Civil American. În 1933, fortul a fost transformat în închisoare federală.
Louise McLoughlin, corespondent CNN: „Descoperirile echipei de cercetători au reușit să facă lumină și în cazul faimoasei evadări din închisoare, din 1962.”
Pete Kelsey, cercetător: „Unul dintre cei trei deținuți a săpat un tunel din celula lui spre acest coridor, apoi s-a cățărat pe aceste țevi, a ajuns în partea de sus unde a început să construiască diverse lucruri de care aveau nevoie pentru evadare. Până în noaptea evadării, când au ieșit prin această gură de ventilație. Mă ocup cu acest gen de proiecte de decenii, peste tot în lume. Dar acesta cred că ar putea să fie „Mona Lisa” mea.”
Închisoarea Alcatraz a fost închisă după evadarea celor 3 bărbați - singurii deținuți care au scăpat vreodată din temutul centru de detenție.
Tehnicienii care au lucrat aproape un an la acest proiect pun harta 3D la dispoziția istoricilor, a producătorilor de filme și documentare și, desigur, a autorităților americane - care au în gestiune insula vizitată anual de peste un milion de turiști.