Momentul in care cei mai periculosi criminali ai SUA au parasit Alcatraz: ultimele ore in Fortareata

22-03-2013 13:45


Alcatraz

Pe 21 martie 1963, vestita si temuta inchisoare Alcatraz si-a inchis oficial portile. Imagini cu ultimele ore petrecute aici de detinuti au fost facute publice pentru prima data de Serviciul National de Parcuri.

La implinirea a 50 de ani de cand “Fortareata”, un simbol al justitiei americane, s-a inchis si a devenit o atractie turistica si un decor pentru filmele hollywoodiene, autoritatile care se ocupa de monumentele istorice din SUA au lansat o serie de imagini cu ultimele ore petrecute de detinuti la Alcatraz, relateaza dailymail.co.uk.

Milioane de oameni au calatorit de-a lungul timpului in San Francisco pentru vizita temnitele in care au stat unii dintre cei mai mari criminali ai Americii si ai lumii. Fascinatia Alcatrazului pentru public ramane la fel de vie si dupa 50 de ani.

Supranumita "The Rock", Alcatraz isi trage numele de la insula de 85.000 metri patrati unde a fost construita. La randul ei aceasta a fost descoperita de un ofiter spaniol care a numit-o “La Isla de los Alcatraces” ( n.r. 'Insula pelicanilor") datorita populatiei de pelicani existente aici.

De-a lungul timpului, la Alacatraz au fost inchisi cei mai mari infractori, criminali si violatori ai Americii. De la Al Capone la “Machine Gun” Kelly, gangsterul care avea o predilectie pentru folosirea mitralierei, inchisoarea a “cazat” in istoria ei 1576 de prizonieri. Imaginile facute publice pentru prima data de Serviciul National de Parcuri, surprind cum au fost escortati pe portile inchisorii, la inchiderea ei pe 21 martie, 1963 cei mai periculosi criminali ai Americii de la acea vreme.

Cat timp a fost inchisoare federala, 29 de ani, autoritatile americane au spus ca nimeni nu a reusit sa scape de aici. In total 36 de detinuti au avut 14 incercari de evadare, doi barbati au incercat sa scape de doua ori, 23 au fost prinsi, sase impuscati mortal, doi s-au inecat si cinci au fost inregistrati ca disparuti si presupusi morti.

Procurorul general Robert Kennedy a decis inchiderea inchisorii in 1962 pentru ca functionalitatea ei "manca" prea multe fonduri. In zilele noastre, Alcatraz este vizitata anual de peste 2 milioane de turisti.


 

Sursa: Daily Mail

VIDEO PROTVPLUS.RO