Scholz: Rusia nu poate dicta un acord de pace în Ucraina. Kievul nu va accepta așa ceva și nici noi

Ultima actualizare: 08-05-2022 21:23
Olaf Scholz
Getty

Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, a avut, duminică, o nouă intervenție cu privire la războiul provocat de Rusia în Ucraina.

Vezi aici ultimele informații despre Războiul din Ucraina | LIVE UPDATE

 

Rusia nu ar trebui să poată stabili termenii unui acord de pace care să pună capăt invaziei sale în Ucraina, a declarat duminică cancelarul german Olaf Scholz, în timpul unui discurs televizat pentru a comemora cea de-a 77-a aniversare a sfârșitului celui de-al Doilea Război Mondial, potrivit Politico.

"Nu vă pot spune astăzi când și cum se va încheia războiul crunt al Rusiei împotriva Ucrainei. Dar un lucru este clar, nu ar trebui să existe o pace dictată de Rusia. Ucrainenii nu vor accepta acest lucru și nici noi nu vom accepta", a spus Scholz. 

Scholz, aspru contestat pe subiectul „Ucraina”

Sub conducerea lui Scholz, Germania a încălcat un subiect tabu de lungă durată, acceptând să furnizeze armament ofensiv Ucrainei pentru a fi folosit în războiul său împotriva forțelor rusești. Dar Scholz a fost atacat cu înverșunare atât pentru că nu a acționat suficient de rapid în sprijinul Ucrainei, cât și din partea multora pe plan intern pentru că a mers prea departe prin trimiterea de arme.

În discursul său de duminică seară, Scholz a încercat să-i asigure pe germani că lucrează în pas cu aliații țării și că nu va face din NATO o parte directă în război. Deciziile "dificile" luate de guvernul său de a sprijini Kievul în ultimele săptămâni au fost necesare pentru a contracara agresiunea Rusiei, a transmis cancelarul german.

"Să nu fi făcut acest lucru ar însemna să capituleze în fața violenței pure și să dea putere agresorului", a adăugat Scholz.

Luni, ziua în care Rusia își comemorează victoria în cel de-al Doilea Război Mondial, președintele rus Vladimir Putin este așteptat să țină un discurs din Piața Roșie din Moscova în care să abordeze conflictul.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, l-a invitat pe Scholz să viziteze Kievul la acea dată, într-o mișcare simbolică menită să ilustreze sprijinul Germaniei.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO