Schimbare istorică. India va depăși populația Chinei în câteva luni. Cât reprezintă populația Asiei din totalul global
Organizația Națiunilor Unite a anunțat miercuri că India va deveni țara cu cea mai numeroasă populație de pe Planetă devansând China. Schimbarea istorică va avea loc în maximum două luni, anunță, BBC.
India urmează să depășească China pentru a deveni cea mai populată țară din lume până la jumătatea acestui an, arată datele publicate de Națiunile Unite.
Populația Indiei este de așteptat să ajungă la 1,4286 miliarde - cu 2,9 milioane mai mult decât vecinul său, cu 1,4257 miliarde.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Națiunile asiatice au reprezentat mai mult de o treime din populația globală de peste 70 de ani.
Rata natalității din China a scăzut recent, populația sa scăzând anul trecut, pentru prima dată din 1961.
Prognoza populației Indiei are, însă, o marjă de eroare destul de mare, deoarece nu a existat niciun recensământ în țară din 2011, menționează Fondul Națiunilor Unite pentru Populație.
De asemenea, ONU spune că estimarea lor nu include populația celor două regiuni administrative speciale ale Chinei - Hong Kong și Macau - sau insula Taiwan, pe care Beijingul o vede ca o provincie separatistă care va fi unificată cu continentul într-o zi. Taiwanul se vede distinct de China continentală, cu propria sa constituție și lideri aleși în mod democratic.
Creșterea populației, cel mai lent ritm din ultimii 73 de ani
În noiembrie, populația globală a depășit 8 miliarde de locuitori. Dar experții spun că creșterea nu este la fel de rapidă ca înainte și este acum la cel mai lent ritm din 1950.
Atât India, cât și China au înregistrat scăderi ale ratelor de fertilitate. Aceasta înseamnă că în China, populația va începe să scadă anul viitor, în ciuda faptului că țara și-a abandonat politica privind un singur copil în 2016 și a introdus stimulente pentru cuplurile să aibă doi sau mai mulți copii.
Creșterea costurilor de viață și numărul tot mai mare de femei care se alătură forței de muncă sunt printre alți factori care sunt acuzați pentru încetinirea încetinirii din China.
Și în India, ratele de fertilitate au scăzut substanțial în ultimele decenii, de la 5,7 nașteri per femeie în 1950 la 2,2 nașteri per femeie în prezent.
Un sondaj comandat de UNFPA arată ca majoritatea indienilor spun că populația lor era prea mare, la fel și fertilitatea.
Aproape doi din trei respondenți au numit problemele economice ca fiind principalele preocupări atunci când se gândesc la creșterea populației.
Totuși, demografii susțin că populația Indiei care o depășește pe cea a Chinei nu ar trebui să fie privită cu îngrijorare.
„Ele ar trebui privite ca un simbol al progresului, dezvoltării și aspirațiilor dacă drepturile și alegerile individuale sunt susținute”, se arată în raportul ONU.