Schimb de focuri în Ucraina, schimb de replici la New York. Rusia a „înțepat” Occidentul în Consiliul de Securitate al ONU
Rusia a preluat președinția rotativă a Consiliului de Securitate al ONU. Și nu a ratat ocazia să atace Statele Unite și aliații occidentali, acuzându-i că distrug globalizarea și nu se supun dreptului internațional.
În schimb, administrația de la Washington a transmis un semnal de alarmă pentru Ucraina.
"Rușii ar putea lansa o ofensivă pe mai multe fronturi pe măsură ce vremea se va îmbunătăți", a spus purtătorul de cuvânt al Consiliului pentru Securitate Națională al Casei Albe, John Kirby.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Cele mai aprige lupte se dau în continuare pentru controlul orașelor Bahmut și Mariinka, au precizat oficialii ucraineni, susținând că în ultimele ore au fost respinse peste 30 de atacuri ale rușilor.
Dar, așa cum susține Statul Major al armatei ucrainene, între mercenarii Wagner și soldații ruși ar fi nu doar tensiuni, ci și conflicte de-a dreptul, cu arme de foc, în regiunea Luhansk. Cu răniți de ambele părți. Și, potrivit Kievului, diferitele forțe ruse încearcă să-și paseze responsabilitatea pentru pierderile de pe front și erorile tactice.
Vladimir Putin, președintele Rusiei: „Trebuie să asigurăm, necondiționat, condiții egale pentru toți cei care luptă cu arma în mână pentru Rusia. Nu contează pentru noi de care forțe militare aparține o persoană anume, este important ce simte pentru patria-mamă”.
Lavrov a trimis săgeți către Occident
Rusia deține președinția rotativă a Consiliului de securitate al ONU și Serghei Lavrov a condus prima reuniune. Unde nu a ratat ocazia să critice Occidentul.
Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe: „ONU trece printr-o criză profundă, din dorința unor state membre de a înlocui dreptul internațional cu o nouă ordine mondială. Statele Unite merg pe calea distrugerii globalizării, pe care, ani de zile, au prezentat-o drept principalul beneficiu al omenirii”.
Au urmat replicile.
Linda Thomas-Greenfield, ambasadoarea SUA la ONU: „Rusia a încălcat drepturile omului și libertățile fundamentale atât în afara, cât și în interiorul granițelor sale. A încălcat dreptul internațional”.
Antonio Guterres, secretarul general al ONU: „Tensiunile dintre marile puteri sunt la un nivel istoric, la fel sunt și riscurile de conflict din cauza unor accidente sau a unor erori de judecată”.
Luni, într-un cimitir din centrul Ucrainei au fost înmormântați mai mulți militari. Doi dintre soldați au murit într-una dintre cele mai lungi și sângeroase confruntări de la începutul invaziei, bătălia pentru Bahmut.
Oficialii occidentali estimează că Ucraina are aproximativ 100.000 de soldați răniți sau uciși în acest război.
Între timp, o nouă dezvăluire publicată de jurnaliștii de la Washington Post, continuă seria documentelor clasificate scurse de la Pentagon.
În aceasta din urmă se precizează faptul că forțele armate ale Ucrainei aveau de gând să atace Moscova pe 24 februarie, când se împlinea un an de război, dar Kievul a renunțat la acest plan la solicitarea Statelor Unite. Administrația de la Washington ar fi avut temeri că atacurile asupra Rusiei ar putea provoca un răspuns agresiv din partea Kremlinului.