Schi pe acoperiș. Pârtia amenajată pe o uzină din Copenhaga, bună pentru orice anotimp
Nu mai trebuie să se ducă la munte. Nici măcar de zăpadă nu mai au nevoie. Schiorii și snowboard-erii danezi testează o nouă pârtie artificială de schi.
Este amenajată pe acoperișul înclinat al unei uzine de incinerare a deșeurilor. O uzină ecologică, care nu emite deloc noxe.
Această spectaculoasă pârtie artificială a fost inaugurată chiar în week-endul de sfârșit al vacanței școlare. Tocmai bine, pentru că la Copenhaga nu este zăpadă în această perioadă a lunii.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Pârtia coboară de la 85 de metri înălțime și este acoperită cu un material special. Poate fi folosită pe orice anotimp.
De fapt, sunt trei trasee, cu grade diferite de dificultate. Nu lipsesc nici teleschiurile. În complex mai există echivalentul unui traseu de drumeție pe munte, şi un perete pentru cățărări, înalt de 80 de metri. De asemenea o școală de schi și un restaurant.
Christian Ingels, director executiv al complexului: ”Am primit reacții entuziaste de la cei care pot acum să schieze în mijlocul orașului Copenhaga. Danemarca are un teritoriu plat, aproape ca o clătită, dar avem 600.000 de danezi care practică schiul. Suntem ca într-o stațiune de munte, dar într-un spațiu restrâns, în mijlocul orașului. Și am vrut ca oamenii să se simtă ca în vacanță, fie și pentru câteva ore.”
Proiectul de 516 milioane de dolari a fost dezvoltat pe acoperișul unei uzine care, din arderea deșeurilor, produce agent termic și electricitate. Din anii '70 funcționează această termocentrală, care, însă, a fost complet retehnologizată, astfel că nu emite în atmosfera nici un fel de noxe.
Uzina procesează deșeuri de la 550.000 de locuitori ai capitalei daneze, și de la câteva zeci de mii de birouri, magazine și sedii de companii. În schimb produce căldură și electricitate pentru aproximativ 150.000 de locuințe.