Scandalul WikiLeaks. "Informatorul" Bradley Manning risca inchisoare pe viata
Justitia militara americana a "recomandat" joi trimiterea in fata Curtii Martiale a lui Bradley Manning, acuzat ca este "informatorul" Wikileaks.
Locotenent-colonelul Paul Almanza este presedintele Tribunalului Militar de la Fort Meade, in fata caruia a comparut Bradley Manning. El este insarcinat cu investigatiile in acest caz.
Almanza a concluzionat ca acuzatiile sunt fondate si ca "motive intemeiate sugereaza ca acuzatul a comis faptele care ii sunt reprosate". De asemenea, a "recomandat" ca dosarul sa fie trimis in fata autoritatii superioare a Curtii Martiale, care va avea de spus ultimul cuvant, potrivit unui comunicat al armatei.
In cazul in care Bradley Manning, fost analist de informatii in Irak, va fi trimis in fata unei Curti Martiale, procesul sau va avea loc abia in primavara. Soldatul, in varsta de 24 de ani, risca inchisoarea pe viata pentru "complicitate cu inamicul".
Alte 21 de capete de acuzare au fost formulate impotriva sa, iar avocatul apararii a pledat pentru abandonarea aproape tuturor acuzatiilor, intr-o sedinta care a avut loc in decembrie la baza militara Fort Meade. In schimb, magistratul care a efectuat instructia cazului a recomandat sa fie pastrate toate cele 22 de capete de acuzare.
"Suntem dezamagiti, dar in niciun caz surprinsi", a declarat Jeff Paterson, unul dintre conducatorii Comitetului de sustinere a lui Bradley Manning, intr-un comunicat.
"Magistratul care a instruit cazul nu este preocupat de conflictul de interese cauzat de dubla sa angajare la Departamentul Justitiei sau de partinirea comandantului sau suprem, presedintele Barack Obama, care l-a declarat vinovat in mod public pe Manning, chiar inainte de prima zi in fata tribunalului", a adaugat Paterson.
Locotenent-colonelul Almanza a refuzat sa se recuze, la solicitarea avocatului apararii, care a apreciat ca nu poate ramane impartial in timp ce lucreaza pentru Departamentul Justitiei, deoarece institutia efectueaza o ancheta asupra WikiLeaks si fondatorului sau Julian Assange.
"Aceste acuzatii sunt in contradictie cu aprecierile administratiei, care a aratat ca devaluirile WikiLeaks nu reprezinta o amenintare la adresa securitatii nationale", a adaugat Kevin Zeese, un consilier juridic al Comitetului de sustinere.
Care sunt acuzatiile formulate impotriva lui Bradley Manning
Bradley Manning este acuzat ca a transmis site-ului WikiLeaks, intre noiembrie 2009 si mai 2010, documente militare americane despre razboaiele din Irak si Afganistan, dar si 260.000 de telegrame diplomatice ale Departamentului de Stat.
Avocatul sau a pledat in cadrul audierii pentru abandonarea aproape a tuturor acuzatiilor, cu exceptia a trei dintre ele, pasibile de 30 de ani de inchisoare. La randul sau, acuzarea cerea ca Bradley Manning sa fie trimis in fata unei Curti Martiale.
In cele sapte zile de audieri care au avut loc in decembrie, strategia apararii s-a concentrat pentru a arata ca Manning a suferit tulburari emotionale si sexuale, mai ales din cauza homosexualitatii sale, in cursul mobilizarii acestuia in apropiere de Bagdad, din noiembrie 2009 si pana in mai 2010, dar ca superiorii sai nu au luat nicio masura in vederea remedierii acestor tulburari.
Incarcerat de mai bine de un an si jumatate, soldatul Manning, devenit cunoscut in intreaga lume, s-a plans de o izolare totala, hartuire si de un regim ultrarestrictiv in cursul detentiei sale la inchisoarea Quantico, langa Washington.
Sursa: Mediafax
Etichete: julian assange, Wikileaks, Bradley Manning,
Dată publicare:
13-01-2012 08:21