Scandalul WikiLeaks. "Informatorul" Bradley Manning risca inchisoare pe viata

Bradley Manning (centru)

Justitia militara americana a "recomandat" joi trimiterea in fata Curtii Martiale a lui Bradley Manning, acuzat ca este "informatorul" Wikileaks.

Locotenent-colonelul Paul Almanza este presedintele Tribunalului Militar de la Fort Meade, in fata caruia a comparut Bradley Manning. El  este insarcinat cu investigatiile in acest caz.

Almanza a concluzionat ca acuzatiile sunt fondate si ca "motive intemeiate sugereaza ca acuzatul a comis faptele care ii sunt reprosate". De asemenea, a "recomandat" ca dosarul sa fie trimis in fata autoritatii superioare a Curtii Martiale, care va avea de spus ultimul cuvant, potrivit unui comunicat al armatei.

In cazul in care Bradley Manning, fost analist de informatii in Irak, va fi trimis in fata unei Curti Martiale, procesul sau va avea loc abia in primavara. Soldatul, in varsta de 24 de ani, risca inchisoarea pe viata pentru "complicitate cu inamicul".

Alte 21 de capete de acuzare au fost formulate impotriva sa, iar avocatul apararii a pledat pentru abandonarea aproape tuturor acuzatiilor, intr-o sedinta care a avut loc in decembrie la baza militara Fort Meade. In schimb, magistratul care a efectuat instructia cazului a recomandat sa fie pastrate toate cele 22 de capete de acuzare.

Citește și
wikileaks
WikiLeaks: Guvernele isi spioneaza cetatenii folosind telefoanele mobile, e-mailul si Internetul
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

"Suntem dezamagiti, dar in niciun caz surprinsi", a declarat Jeff Paterson, unul dintre conducatorii Comitetului de sustinere a lui Bradley Manning, intr-un comunicat.

"Magistratul care a instruit cazul nu este preocupat de conflictul de interese cauzat de dubla sa angajare la Departamentul Justitiei sau de partinirea comandantului sau suprem, presedintele Barack Obama, care l-a declarat vinovat in mod public pe Manning, chiar inainte de prima zi in fata tribunalului", a adaugat Paterson.

Locotenent-colonelul Almanza a refuzat sa se recuze, la solicitarea avocatului apararii, care a apreciat ca nu poate ramane impartial in timp ce lucreaza pentru Departamentul Justitiei, deoarece institutia efectueaza o ancheta asupra WikiLeaks si fondatorului sau Julian Assange.

"Aceste acuzatii sunt in contradictie cu aprecierile administratiei, care a aratat ca devaluirile WikiLeaks nu reprezinta o amenintare la adresa securitatii nationale", a adaugat Kevin Zeese, un consilier juridic al Comitetului de sustinere.

Care sunt acuzatiile formulate impotriva lui Bradley Manning

Bradley Manning este acuzat ca a transmis site-ului WikiLeaks, intre noiembrie 2009 si mai 2010, documente militare americane despre razboaiele din Irak si Afganistan, dar si 260.000 de telegrame diplomatice ale Departamentului de Stat.

Avocatul sau a pledat in cadrul audierii pentru abandonarea aproape a tuturor acuzatiilor, cu exceptia a trei dintre ele, pasibile de 30 de ani de inchisoare. La randul sau, acuzarea cerea ca Bradley Manning sa fie trimis in fata unei Curti Martiale.

In cele sapte zile de audieri care au avut loc in decembrie, strategia apararii s-a concentrat pentru a arata ca Manning a suferit tulburari emotionale si sexuale, mai ales din cauza homosexualitatii sale, in cursul mobilizarii acestuia in apropiere de Bagdad, din noiembrie 2009 si pana in mai 2010, dar ca superiorii sai nu au luat nicio masura in vederea remedierii acestor tulburari.

Incarcerat de mai bine de un an si jumatate, soldatul Manning, devenit cunoscut in intreaga lume, s-a plans de o izolare totala, hartuire si de un regim ultrarestrictiv in cursul detentiei sale la inchisoarea Quantico, langa Washington.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
WikiLeaks:
WikiLeaks: "Interceptarea in masa a populatiei este o noua industrie secreta"

160 de firme din intreaga lume vand legal si fara sa se ascunda instrumente sofisticate, cursuri de pregatire si softuri pentru spionaj. Clientii lor sunt guverne si servicii secrete, iar tintele sunt de cele mai multe ori... civile.

WikiLeaks: Guvernele isi spioneaza cetatenii folosind telefoanele mobile, e-mailul si Internetul
WikiLeaks: Guvernele isi spioneaza cetatenii folosind telefoanele mobile, e-mailul si Internetul

WikiLeaks a anuntat ca si-a reluat activitatea, suspendata in octombrie din cauza lipsei de fonduri, cu publicarea unor documente care arata cum guvernele isi spioneaza propriii cetateni.

Mama lui Julian Assange:
Mama lui Julian Assange: "Fiul meu a fost crucificat pentru ca a sustinut adevarul"

Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, a fost "crucificat" pentru ca a sustinut idealul sau - adevarul, afirma mama acestuia, cerand Australiei sa il ajute.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.