Scandal la nivel inalt in SUA, cu milioane de dolari. Guvernatorul New Jersey mai primeste o lovitura

guvernatorul New Jersey, Chris Christie

Autoritatile americane ancheteaza o serie de acuzatii de coruptie la adresa guvernatorului New Jersey, Chris Christie, care ar fi oprit, din ratiuni politice, o parte din banii alocati sinistratilor uraganului Sandy.

Primarul orasului Hoboken, Dawn Zimmer, este cea care a lansat acuzatiile, sustinand ca Christie a retinut milioane de dolari din banii alocati sinistratilor Sandy, scrie ABC News. Zimmer a declarat ca oficialii administratiei Christie i-au povestit ca banii alocati sinistrati ar fi fost pastrati, daca nu facea presiuni suplimentare.

In replica, guvernatorul Christie a negat vehement acuzatiile, sustinand ca a “a oferit tot sprijinul ca locuitorii Hoboken sa primeasca tot ajutorul de care au nevoie” si ca orasul ar mai putea primi o transa de bani daca linia de imprumut este aprobata. Desi Hoboken are alocati 70 de milioane de dolari pentru sprijinirea sinistratilor, guvernatorul nu a mentionat cati bani au primit autoritatile pana in prezent si cat mai au de primit.

Hoboken este un oras situat in comitatul Hudson din statul New Jersey, fiind unul din orasele afectate de urganul Sandy in octombrie 2012.

Citește și
spionaj
Parlamentul European, despre scandalul de spionaj al SUA: "Increderea a fost serios zdruncinata"
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

Prima lovitura suferita de guvernatorul Christie: scandalul arterelor blocate - "Bridgegate"

La inceputul lunii ianuarie, guvernatorul Christie si-a prezentat scuze public si si-a demis o colaboratoare, in incercarea de a se distanta de un scandal politic ce implica anturajul sau, care i-ar putea afecta ambitiile prezidentiale pentru 2016.  "Vin aici astazi pentru a-mi prezenta scuzele (...). Sunt jenat si umilit de comportamentul unora dintre membrii echipei mele", a decarat el in cadrul unei conferinte de presa de aproape doua ore, in timpul careia a anuntat ca a demis-o, cu efect imediat, pe adjuncta sefului sau de cabinet, Bridget Anne Kelly.

Mesaje electronice si SMS-uri explozive au dezvaluit, pe 8 ianuarie 2014, ca Kelly a initiat in august inchiderea mai multor cai de acces la podul George Washington, o artera enorma ce leaga New Jersey de New York, aparent pentru a se razbuna pe un primar democrat care a refuzat sa il sustina pe Christie in timpul campaniei sale electorale. Procurorul federal al New Jersey a anuntat joi ca va fi deschisa o ancheta in acest caz, care la momentul respectiv a fost anuntat drept un "studiu de trafic". Acesta a provocat ambuteiaje monstruoase timp de mai multe zile, in principal in orasul Fort Lee, unde accesul pe pod a fost redus de la patru benzi la una singura.

"Nu stiam, eu nu am avut nicio implicare", a insistat Christie, un republican moderat care si-a construit cu grija o imagine de conciliator, de om onest care vorbeste direct si care poate improspata viata politica, in perspectiva lui 2016. El a afirmat ca a fost inselat, tradat, ca Kelly insasi l-a mintit si ca nu a fost niciodata informat de anturajul sau.

Christie a denuntat un comportament de o "stupiditate abjecta", "fara inima", s-a declarat "intristat", "uluit", afirmand ca are "inima zdrobita". El a insistat asupra faptului ca acest lucru nu reprezinta "cultura" administratiei sale.

"Imi cer scuze pentru ca am esuat in calitate de guvernator in a intelege mai devreme adevarata natura a acestei probleme", a adaugat Christie, amintind ca in urma cu patru saptamani si-a chestionat toata echipa in legatura cu inchiderea acestor cai de acces. Inainte de acest incident, Mark Solovich, primarul democrat din Fort Lee, a refuzat sa il sustina pe Christie. Mesajele explozive al caror continut a fost dezvaluit public in ianuarie au aratat ca Kelly a initiat aceasta inchidere.

"Este momentul pentru niste probleme de circulatia in Fort Lee", a scris Kelly la 13 august, intr-un e-mail adresat lui David Wildstein, numit de Christie la Autoritatea portuara din New York si New Jersey, care controleaza podurile. La 10 septembrie, primarul din Fort Lee, care nu a fost avertizat in legatura cu aceasta inchidere, a cerut ajutorul unui oficial de rang inalt din cadrul Autoritatii portuare, Bill Baroni, explocandu-i ca elevii nu pot ajunge la scoala din cauza ambuteiajelor.

"Ma insel daca zambesc?", i-a scris intr-un SMS o persoana neidentificata alteia. "Nu", i-a raspuns aceasta din urma. "Ma simt prost pentru copii", a raspuns prima persoana prin SMS. "Sunt copiii alegatorilor lui Buono", a raspuns cealalta, referindu-se la democrata Barbara Buono, invinsa in noiembrie de Christie.

In timp ce alegerile prezidentiale din 2016 genereaza deja dezbateri in Statele Unite, democratii au profitat imediat de aceasta "Bridgegate".

"El (Christie) este cel responsabil de acest haos", a declarat congresmenul de New Jersey din Camera Reprezentantilor, Boll Pascrell. "Cum a putut crea o astfel de cultura in birourile sale, permitandu-le responsabililor sa se gandeasca la faptul ca acest comportament si aceasta razbunare sunt acceptabile?", a declarat presedintele Comitetului national democrat si congresmenul de Florida din Camera Reprezentantilor, Debbie Wasserman.

Wildstein, care a demisionat luna trecuta, a comparut joi in fata unei comisii a legislaturii din New Jersey. El a invocat dreptul de a pastra tacerea, refuzand sa raspunda la intrebarile privind schimbul de mesaje cu Kelly.

Articol recomandat de sport.ro
”O echipă maghiară poate ajunge în Liga 1 din România. Anti-maghiarismul, tipic la București”. Reacție deplasată a fotbalistului ungur legitimat în România
”O echipă maghiară poate ajunge în Liga 1 din România. Anti-maghiarismul, tipic la București”. Reacție deplasată a fotbalistului ungur legitimat în România
Citește și...
Scandal media in SUA. Seful Fox News, acuzat ca ar fi cerut partide de sex pentru mariri de salariu
Scandal media in SUA. Seful Fox News, acuzat ca ar fi cerut partide de sex pentru mariri de salariu

Intr-o carte despre viata magnatului media Roger Ailes, care conduce postul Fox News in prezent, se spune ca acesta ar fi oferit marire de salariu unui angajat in schimbul unor partide de sex.

Parlamentul European, despre scandalul de spionaj al SUA:
Parlamentul European, despre scandalul de spionaj al SUA: "Increderea a fost serios zdruncinata"

In fata furiei pe care a starnit-o in randul aliatilor europeni, Washingtonul a recunoscut ca sunt necesare "noi constrangeri" in privinta operatiunile de spionaj.

Inca un scandal mare in SUA. Consumuri de droguri si abuzuri sexuale ale diplomatilor, musamalizate
Inca un scandal mare in SUA. Consumuri de droguri si abuzuri sexuale ale diplomatilor, musamalizate

Un scandal urias zguduie Departamentul american de stat. Un document intern, ajuns in mainile jurnalistilor americani, arata ca institutia a ascuns deliberat acuzatii aduse membrilor personalului diplomatic american.

Recomandări
INTERVIU. Cum a urmărit Nicușor Dan seara în care Cîrstoiu a fost eliminat de PSD-PNL: ”M-am jucat cu copiii și m-am culcat”
INTERVIU. Cum a urmărit Nicușor Dan seara în care Cîrstoiu a fost eliminat de PSD-PNL: ”M-am jucat cu copiii și m-am culcat”

Primarul general Nicușor Dan nu a mai avut răbdare să stea până la finalul negocierilor PSD-PNL în seara zilei de luni, în care Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au decis soarta candidatului Cătălin Cîrstoiu, așa că s-a jucat cu copiii și ... s-a culcat.

Schimbarea la față a Rusiei. Cinci scenarii despre cum ar putea arăta această țară după Vladimir Putin
Schimbarea la față a Rusiei. Cinci scenarii despre cum ar putea arăta această țară după Vladimir Putin

"Ce se va întâmpla pe termen lung cu Rusia?" este marea întrebarea pe care foarte multă lume și-o pune, mai ales că nici măcar "Țarul de la Kremlin", Vladimir Putin, nu poate scăpa de moarte.

Marcel Ciolacu: „Locul domnului Cristian Popescu Piedone nu poate să fie decât ca şi primar, în continuare, la Sectorul 5”
Marcel Ciolacu: „Locul domnului Cristian Popescu Piedone nu poate să fie decât ca şi primar, în continuare, la Sectorul 5”

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, miercuri, că locul lui Cristian Popescu Piedone nu poate să fie decât ca şi primar, în continuare, la Sectorul 5, el precizând că nu va negocia cu acesta pentru retragerea din cursa electorală.