Scandal in Islanda, din cauza constructiei unei sosele. Localnicii au vrut stoparea proiectului, pentru ca acolo traiesc ELFI

Ultima actualizare: 12-12-2014 06:57

O cauza bizara a intarziat lucrarile pentru constructia unei autostrazi, in Islanda. Soseaua traverseaza o zona acoperita de lava, vietuita - potrivit mitologiei nordice - de... ELFI.

Tematori pentru soarta creaturilor fabuloase, cateva sute de islandezi au pus bazele unei asociatii care a incercat sa impiedice, prin proteste, construirea soselei. Au mers si in instanta dar nu au avut castig de cauza. Procesul s-a soldat insa cu decizia surprinzatoare ca o presupusa "biserica" a elfilor - de fapt o roca uriasa din lava - sa fie salvata si mutata departe de santier.

Astfel, in Islanda, elfii nu au luptat pentru salvarea Pamantului de Mijloc, ca in saga "Stapanul Inelelor", ci pentru protejarea unei zone salbatice, situate aproape de capitala Reykjavik. Folclorul islandez abunda de povesti cu aceste creaturi fabuloase, care traiesc departe de asezarile umane, in zone pietroase ori acoperite de lava, asa cum este si campul unde autoritatile din Islanda au construit, desi cu intarzieri, o autostrada.

Gunnsteinn Olafsson, activist pentru protejarea mediului: "Elfii, trolii si alte creaturi ascunse, in general, sunt parte din cultura noastra. Asa ca nu distrug doar o bucata de natura, ci distrug lucrurile in care credem."

Proiectul a intampinat opozitia inversunata a activistilor pentru apararea elfilor care au gasit cauz comuna cu cei care lupta pentru protectia mediului. Cand protestele au dat gres, asociatia lor a testat calea justitiei, dar a pierdut la Curtea Suprema. Judecatorii au decisa ca lucrarile pot continua, dar ca o roca ce reprezenta, in viziunea activistilor, biserica elfilor, trebuie protejata.

Localnic: "Este trist ca au distrus casele elfilor. Sunt multi oameni in Islanda si, dupa cum am descoperit recent, si in alte tari europene care cred ca aceste creaturi exista."

Autoritatile s-au lovit si in trecut de astfel de proteste, dar spun ca de fiecare data divergentele s-au rezolvat pasnic.

Petur Matthiasson, reprezentant guvernamental: "Le-au cerut elfilor sa se mute si, in cele mai multe cazuri, au ascultat."

Credinta islandezilor in existenta fiintelor supranaturale este mai puternica decat in alte tari nordice, dar, spun sociologii, paleste in cazul generatiilor tinere.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO